Хърватия отбелязва Деня на държавността

Балкани
15:45 - 30 Май 2023
1699
Хърватия отбелязва Деня на държавността

Хърватският премиер Андрей Пленкович и председателят на парламента Гордан Яндрокович положиха днес венци пред Паметника на Родината в Загреб по случай Деня на държавността, който се празнува в чест на първия демократичен многопартиен парламент в Хърватия, предаде Хина.

По време на церемонията Яндрокович честити на хърватите и каза, че трябва да бъдат горди от това, което са постигнали до този момент.

„Новите предизвикателства са пред нас. Трябва да вървим напред смело“, заяви той.

Яндрокович посочи, че датата 30 май 1990 г. е точка в историята на Хърватия, в която страната показва, че се стреми към независима, суверенна и свободна страна и че иска демокрация и многопартийна система след 45 години на комунистическо тоталитарно управление. „Заслугите са на хърватския президент Франьо Туджман и хърватските войници, които постигнаха тези цели“, добави той.

Премиерът подчерта важността на този празник за всички хърватски институции. „Свободата, демокрацията, международното признание, освобождението на нашите територии… са най-важните постижения и основа на хърватската държава“, каза Пленкович.

Той отбеляза, че този празник е повод за изразяване на благодарност към хърватските ветерани и войниците, които са дали живота си за страната.