Хърватия получава зелена светлина за Шенген

Очаква се решението да бъде публично оповестено във вторник

Свят
14:53 - 22 Октомври 2019
1304
Хърватия получава зелена светлина за Шенген

Шест години след присъединяването на Хърватия към Европейския съюз, балканската държава получава зелена светлина от Европейската комисия за присъединяване към безвизовото Шенгенско пространство на блока, съобщава "Блумбърг". 

Очаква се решението да бъде публично оповестено във вторник, според запознат с въпроса, който не иска да бъде назован, тъй като решението е поверително.

Европейският съвет все още трябва да подпише присъединяването на Хърватия.

Хърватия е последната страна, която се присъедини към ЕС.

"Работата на комисията за успешното приключване на всички оценки за Шенген, възможно най-бързо, напредват добре. Хърватия трябва да стане пълноправен член на Шенген, след като бъдат изпълнени всички критерии", се казва в изявление на комисията.

Трябва да бъдат изпълнени множество предпоставки за присъединяване към зоната за пътуване без паспорт, включително поемане на отговорност за контрола на външните граници на ЕС, издаване на визи от името на другите държави-членки на района и установяване на ефективно сътрудничество с органите за сигурност на държавите-членки.

Страна, която се надява да се присъедини, трябва да бъде в състояние да изпълни изцяло Кодекса за границите, който включва контрол на границите по суша, море и летищата, издаване на визи, полицейско сътрудничество и защита на личните данни. Страната също трябва да бъде включена в Шенгенската информационна система.

Комисията извършва оценка преди дадена страна да влезе в зоната, както и понякога след присъединяването, за да провери дали законите от Шенген се прилагат. Оценката на Комисията относно техническата готовност не е достатъчна за присъединяване, но е необходимо условие държавите-членки да вземат политическо решение за присъединяването.

България и Румъния например са с положителна оценка от 2011 г., но все още не са се присъединили към Шенген, тъй като няма консенсус между държавите-членки.