Хърватия потвърди подкрепата си за членството на България в Шенген

ЕС
12:02 - 05 Април 2023
1090
Хърватия потвърди подкрепата си за членството на България в Шенген

Хърватия потвърди подкрепата си за присъединяването на България към Шенген и еврозоната. Това посочват от Министерството на външните работи на своя сайт днес.

Вчера в Загреб се проведоха консултации между Министерствата на външните работи на България и Хърватия на ниво генерални директори по европейски въпроси.

Славена Гергова обсъди със Зринка Уийч актуалните теми от европейския дневен ред, в т.ч. Украйна, енергетика, миграция и еврозоната. При визитата си в Хърватия Гергова разговаря и с генералния директор за Западните Балкани и процеса на разширяване на ЕС Стрибор Кикерец, с когото обсъдиха ситуацията в региона на Западните Балкани и механизмите за по-тясна координация на усилията в подкрепа на европейското бъдеще на Западните Балкани.

В рамките на консултациите двете страни приветстваха активизирането на политическия диалог, израз на което е предстоящото през месец май официално посещение на хърватския президент Зоран Миланович в София. Бяха обсъдени възможности за задълбочаване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес, вкл. чрез допълнителни визити на високо ниво в България.

Хърватия стана член на Шенген в началото на тази година.