Хърватия прие еврото и отхвърли работата в неделя

Свят
15:21 - 22 Март 2023
2142
Хърватия прие еврото и отхвърли работата в неделя

Малко над 70 процента от хърватските граждани подкрепят предложението на правителството за неработна неделя, 25,8 процента от анкетираните не го подкрепят, а 3,4 на сто казват, че не знаят или не желаят да отговорят на въпросите от анкетата, съобщи Танюг.

Анкетата е била проведена сред хърватски граждани от агенция Промоция плус (Promocija plus) за хърватската телевизия ХРТ. Анкетата е проведена върху извадка от 1100 респонденти.

Според резултатите над 50 процента от гражданите смятат, че "неделя е ден за семейството, а не за пазаруване". Близо 18,5 на сто от анкетираните споделят мнението, че "в магазините работят предимно жени, които поради това не могат да се посветят на семейството си", а 13 на сто от анкетираните смятат, че "на работниците не се плаща достатъчно, за да работят в неделя".

Една от причините за ограничаване на работата в неделя е, че магазините на чуждестранни собственици не работят в техните страни, но работят в Хърватия. Друга причина е мнението на църквата, която се противопоставя на работата на магазините в неделя, което се споделя от около четири процента от анкетираните. Противниците на работата в неделя изтъкват също, че всичко може да се купи през останалите дни, както и че последствията от работата в неделя са семейна криза и голям брой разводи.

Сред тези, които не подкрепят закона, а те са 25,8 на сто, преобладава мнението, че при днешните условия трябва да се работи, а не да се възпрепятства работата. 20 процента от тях смятат, че в условията на пазарна икономика забраната за работа е неприемлива, а над 12 процента от анкетираните се противопоставят на намесата на църквата.