Хърватия с план за борба със сексуалното насилие и тормоз

Новини
20:34 - 29 Декември 2022
2038
Хърватия с план за борба със сексуалното насилие и тормоз

Правителството на Хърватия прие национален план за борба със сексуалното насилие и тормоз за периода до 2027 година, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ.

Министърът на труда, пенсионната система, семейството и социалната политика Марин Пилетич коментира, че това е първият национален документ, насочен към „защитата на жертвите на сексуално насилие и сексуален тормоз в Хърватия, който съвсем сигурно представлява нова стъпка в системната борба против насилието“.

„Целта на този национален план е постигането на съгласувана обществена реакция към сексуалното насилие и сексуалния тормоз, осигуряване на ефективни действия за защита на жертвите и популяризиране на правата им, както и развиване на обществено съзнание за неприемливостта и вредата от подобно поведение“, каза Пилетич.

Той добави, че основните цели на националния план са три – превенция на сексуалното насилие и сексуалния тормоз, насърчаване на грижите и осигуряване на достъпност на услугите за подкрепа на жертвите на сексуални престъпления и постигане на поправително въздействие при извършителите. 

За изпълнението на националния план до 2027 г. са осигурени над 18 милиона хърватски куни (около 2,39 милиона евро) от бюджета на страната.

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович коментира, че целта на националния план е да повиши информираността за неприемливостта на такова поведение, да насърчи сигналите срещу извършителите на сексуални престъпления и да защити жертвите, както и да осигури прилагането на техните права.