Хърватия връща задължителната военна служба

Балкани
11:36 - 26 Юни 2024
1241
Хърватия връща задължителната военна служба

Шестнадесет години по-късно Хърватия ще възстанови задължителната военна служба. От 1-ви януари 2025 г. трябва да влезе в сила наборната военна служба за всички младежи над 18 години. Министърът на отбраната и вицепремиер Иван Анушич заяви, че "всичко е готово", но все още се чака политическата процедура.

"Между 2 и 3 месеца ще продължава службата. Повишихме надбавките, сега те са 900 евро на месец", каза той, цитиран от Хърватското радио и телевизия.

Идеята е да се задържат колкото се може повече млади хора в системата на отбраната. Според предварителните прогнози годишно трябва да се обучават 15 000 души.

"Предизвикателствата пред сигурността са такива, че поставят пред всички нас задължението да обмислим как да активираме този модел", каза вицепремиерът.

В Хърватия задължителната военна служба беше премахната през 2008 г. "Това решение беше правилно в онзи период. Новите обстоятелства и бъдещето изискват нови решения", подчерта председателят на Комисията по отбрана в хърватския парламент Арсен Баук.

За младежите, които отказват да хванат оръжие в ръка, има друг план. "Ще носят гребла и мотики. Ще носят чували, когато се изграждат насипи срещу евентуални наводнения, ще носят някакви други неща - няма да им се налага да носят оръжия, но ще трябва да изпълняват дълга си към държавата", обясни Анушич.

"Тази част от обучението ще бъде задача на системата за гражданска защита. Ще ги научат, както се казва, на житейски умения. Когато има известен риск, трябва да знаете как да помогнете на човека до вас и на самия себе си", посочи Дамир Трут, директор на Дирекция Гражданска защита.

В хърватския генералски корпус подчертават важността на обучението на младите хора за самоотбрана.

"Обучението ще включва оказване на първа помощ, реагиране при природни бедствия и аварии, до разпознаване на различни форми на неконвенционални заплахи и предизвикателства", каза генерал-лейтенант в оставка Младен Круляц.