Хърватски министър подаде оставка

Ловро Кушчевич правил съмнителни сделки със земя и имоти, твърдят местни медии

Актуални новини
11:30 - 09 Юли 2019
1609
Хърватски министър подаде оставка

Хърватският министър на публичната администрация Ловро Кушчевич подаде оставка след информация в медиите за съмнителни сделки със земя и недвижими имоти, предаде "Ройтерс".

Кушчевич отрече да е извършил нарушения. Според публикации обаче стойността на неговите земя и имот на Брач се е увеличила на фона на сделки, включващи промени в градското планиране, докато той бе начело на една от общините на острова.

"Аз нося политическа отговорност, ясно ми е, че тази негативна представа в медиите е бреме за правителството. Но се гордея с работата си", допълни Кушчевич.

По-малкият партньор във водената от консерваторите коалиция, либералната Хърватска народна партия, настоя за оттеглянето му. Управляващата коалиция има крехко мнозинство в парламента и всеки спор между консервативната Хърватска демократична общност и либералите може да постави в риск това мнозинство.

"Оценихме, че той лично, хърватска демократична общност и правителството страдат значително (от всичко това)", коментира премиерът Андрей Пленкович.