Хърватският премиер разговаря със Зеленски

Зеленски поздрави Хърватия за присъединяването ѝ към еврозоната и Шенгенското пространство

Балкани
13:11 - 06 Януари 2023
3011
Хърватският премиер разговаря със Зеленски

Хърватският министър-председател Андрей Пленкович и украинският президент Володимир Зеленски разговаряха по телефона относно подсилването на украинската отбрана, разминирането и ролята на Хърватия в изпълнението на формулата за мир за прекратяване на руската военна инвазия в Украйна, предаде агенция Хина.

„Договорихме конкретни решения за засилване на украинската отбрана, както и провеждането на международна конференция за разминирането. Договорихме и ролята на Хърватия във #Формулата за мир“, написа Зеленски в Туитър акаунта си.

Украинският президент призова за организиране на среща на високо равнище за глобалния мир тази зима, на която да представи предложението си за приключване на войната.

Планът за мир ще осигури изтеглянето на руските войски от международно признатата територия на Украйна, което би означавало, че Русия ще върне четирите региона, които анексира през септември, както и Крим, който окупира през 2014 г., отбелязва агенция Хина.

Зеленски поздрави Хърватия за присъединяването ѝ към еврозоната и Шенгенското пространство на 1 януари, а Пленкович напомни, че Хърватия подкрепи европейската интеграция на Украйна.

„В телефонен разговор с президента Зеленски изразих подкрепата си към Украйна и украинските защитници, както и към хората, които оказват изключителна съпротива на руската агресия. Хърватия е солидарна с Украйна и подкрепя европейския ѝ път“, написа Пленкович в Туитър.