Хърватското правителство с нова демографска мярка

Предвижда се Управителният съвет на Хърватската служба по заетостта да приеме новите мерки

Балкани
16:07 - 22 Декември 2021
2095
Хърватското правителство с нова демографска мярка

По време на посещението си на полуостров Истрия, премиерът на Хърватия Андрей Пленкович обяви, че правителството подготвя нови мерки с цел демографско съживяване на страната, съобщават хърватските медии.

Правителствената мярка "Аз избирам Хърватия" ще улесни тези хървати, които се завръщат от чужбина и искат да започнат свой бизнес в страната, както и гражданите, които искат да преместят бизнеса си от по-развитите райони на Хърватия към по-слабо развитите.

Завръщащите се от страни от Европейския съюз могат да разчитат на стимул за самостоятелна заетост в размер на 150 000 куни (близо 20 хиляди евро). Те ще получат и допълнителни 50 000 куни (6650 евро) за завръщането си. Гражданите, които искат да преместят бизнеса си от развити в по-слабо развити райони на страната, също ще получат допълнителна сума от 25 000 хърватски куни (3323 евро) за преместването си.

Правителствената мярка "Аз избирам Хърватия", както и други нови активни мерки за заетост, трябва да бъде представена на заседанието на правителството утре, 23 декември. В другите мерки са включени увеличаване на сумите за самостоятелна заетост в зелени и дигитални индустрии до 150 000 куни, като нейната продължителност е две години.

Мярката засяга преди всичко преработващата промишленост, доставката на електроенергия и газ, строителството и дейностите по обновяване на околната среда. За да се насърчи заетостта на социално слаби и инвалиди ще бъдат съфинансирани разходите за техните заплати на работодатели, които извършват зелени и дигитални дейности - до 45 000 хърватски куни (6000 евро) годишно на тези, които са приели на работа социално слаби и до 70 000 куни (9300 евро) за приелите хора с инвалидност.

Предвижда се Управителният съвет на Хърватската служба по заетостта да приеме новите мерки следващата седмица, а ще се прилагат от 1 януари 2022 година.