Хасан Адемов: 1 млн. остават без по-висока пенсия

Политика
07:39 - 23 Ноември 2020
4801
Хасан Адемов: 1 млн. остават без по-висока пенсия

Това управляващо мнозинство не е в състояние да изведе страната от кризата. Това заяви депутатът от ДПС и председател на Комисията по труда и социална политика в НС Хасан Адемов по Канал 3.

По думите му парите по мярката 60/40 за следващата година е недостатъчен. Адемов е на мнение, че трябва да се намали ДДС на лекарствата. За бизнеса каквито да има последици, те са поправими, докато животът и здравето там нещата са необратими, коментира Адемов относно мерките които се предприемат срещу коронавируса.

"14,6% от БВП са за социално подпомагане, над 10% са за пенсии, това е премината стратегическа бариера, никога досега не е било така. Прокарват се предизборни. С Бюджет 2021 се прави опит да се компенсират почти 3,5 г., в които социалните плащания са били почти замразени, има предизборна цел", сподели той.

"Няма да се регистрираме, но ще участваме в дебатите. Това, че не се регистрираме е политически инструмент, в зависимост от отношението ни към управляващите. Единият подход за бюджета са инвестиционните разходи, другият са социалните. Парите за бизнеса и инвестициите са подценени, за сметка на социалните разходи. ДДС за лекарствата също трябва да бъде свален.

Да свалиш ДДС на бирата и виното, а лекарствените да оставиш 20% - кои са пострадали повече – ресторантьорския бизнес или здравеопазването?", попита реторично Адемов. "Щом сме на 3-то място по смъртност, значи правителството не се справя толкова добре, моментът за по-сериозни мерки е назрял. Кризата се управлява от противоепидемичния процес. При бизнесът всички щети са обратими, но не и при живота и здравето на хората", коментира гостът.

"Преизчисляването няма как да преизчисли всички пенсии, поне 1 млн. ще останат без увеличение, много внимателно трябва да постъпим при интервениране в пенсионната система. Дълговото финансиране покрива огромните разходи, които се правят.

Ние предлагаме коефициентът 1.2 за година стаж да бъде 1.3, гарантира се 10% увеличение за всички пенсионери, разходите са за около 700 млн.лв. Това е по-справедлив модел. Предизборен ход е увеличението на пенсиите да е от 1 януари, не от юни", заяви депутатът.