Хасан Адемов: 1,2 млрд. лева ще струва увеличението с 12% на всички пенсии само за 6 месеца

Минималната пенсия ще нарасне с 56,04 лева и ще бъде 523,04 лева

Новини
08:25 - 21 Април 2023
1659
Хасан Адемов: 1,2 млрд. лева ще струва увеличението с 12% на всички пенсии само за 6 месеца

Всички пенсии да се индексират с 12% от 1-ви юли по швейцарското правило. Това предлага служебното правителство в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване за тази година.

Минималната пенсия ще нарасне с 56,04 лева и ще бъде 523,04 лева, таванът на пенсиите се запазва на 3 400 лева. Надзорния съвет на НОИ утвърди предложения законопроект, който, след съгласуване в Националния съвет за тристранно сътрудничество, ще бъде приет от правителството и внесен за одобрение в парламента.

В предаването "Нещо повече" социалният експерт д-р Хасан Адемов коментира, че около

1,2 млрд. лева ще струва увеличението с 12% на всички пенсии само за 6-те месеца на 2023 г.,

като посочи, че изчислението е на НОИ:

"Тези пари са предвидени в бюджета, който предстои да бъде внесен в НС, който е приет днес от Надзорния съвет на НОИ. ... Този трансфер от Държавния бюджет към бюджета на ДОО, който е предвиден, е около 10 млрд. лева, което означава, че другите системи - образование, здравеопазване, сектор "Сигурност" ще страдат от това, че 10 млрд. лева отиват за фонд "Пенсии". Парите от осигурителни вноски не стигат".

Ако няма допълнителни икономически трусове, бюджетът на ДОО ще бъде гарантиран с приходите, които са заложени в проектобюджета, каза още Адемов и добави, че не бива да има притеснение, че разходите няма да бъдат изпълнени така, както са предвидени в проектобюджета на ДОО.