Хашим Тачи на съд на 9 ноември

По-рано днес сръбската телевизия РТС съобщи за извършен обиск в дома на експрезидента в село Чаглавица

Балкани
15:56 - 06 Ноември 2020
2165
Хашим Тачи на съд на 9 ноември

Бившият косовски президент Хашим Тачи ще се яви за пръв път пред Специалния съд в Хага на 9 ноември, предаде ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на съда, съобщи БТА.

Обвиненията срещу Тачи бяха потвърдени от съда на 26 октомври. Той беше арестуван на 5 ноември и още същия ден прехвърлен в центъра за задържане на Специалния съд.

Хашим Тачи и неговите съратници от бившата Армия за освобождение на Косово /АОК/ - лидерът на Демократическата партия Кадри Весели, депутатът Реджеп Селими и бившият председател на парламента Якуп Красничи - са обвинени в извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството по 10 точки, включително убийства, изтезания, преследване и нехуманно отношение в периода от март 1998 до септември 1999 г. на територията на Косово и Северна Албания.
Първото изслушване в съда ще бъде публично. На него съдията по предварителното производство трябва да се убеди, че Тачи знае правата си и разбира повдигнатите срещу него обвинения.

По-рано днес сръбската телевизия РТС съобщи за извършен обиск в дома на Тачи в село Чаглавица, недалеч от Прищина.

Специалният съд в Хага бе създаден за разглеждане на сериозни престъпления, извършени в периода 1998-2000 г. в Косово. Повод за създаването му беше доклад на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, публикуван на 7 януари 2011 г., в който се твърдеше, че членове на АОК са били замесени в търговия с наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи. До осигуряване на независимостта на работата на съда беше решено той да бъде разположен в Хага.