Хашим Тачи се обяви за невинен в Хага

Бившият президент на Косово е обвинен във военни престъпления

Балкани
11:07 - 11 Май 2022
2516
Хашим Тачи се обяви за невинен в Хага

Бившият президент на Косово Хашим Тачи, срещу когото са повдигнати обвинения за военни престъпления в специален съд в Хага, отхвърли във вторник нови обвинения, съобщи Анадолската агенция.

52-годишният Тачи е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на войната със Сърбия от 1998-99 г.

В дело, заведено в специалния съд в Хага, известен като Косовската специална прокуратура и камери за военни престъпления, за които се твърди, че са извършени по време на войната в Косово, в допълнение към Тачи, бившият председател на парламента Кадри Весели, бивш говорител на Армията за Освобождението на Косово и други, получиха правото да говорят на отделни сесии.

Попитан от съдия Никола Гийо дали приема обвинителния акт, съдържащ новите и потвърдени обвинения, който беше одобрен на 29 април, Тачи отговори "да", но каза, че не ги разбира, "защото са били твърде редактирани".

Адвокатът на Тачи, Грегъри Кехоу, също каза, че неговият клиент и другите обвиняеми може да не разбират напълно какво представя специалният прокурор, тъй като обвиненията са толкова редактирани.

Тачи каза, че не иска да добавя нищо друго и заяви, че е невинен. Весели също се аргументира, че е невинен.

Селими и Красничи също отрекоха наскоро редактираните обвинения срещу тях на отделни заседания, проведени във вторник, и твърдяха, че са невинни.

Обвинителният акт по делото срещу Тачи и другите трима подсъдими, съдържащи нови обвинения, беше одобрен на 29 април и публикуван на сайта на съда.

Прокурорът Джак Смит включи в новия обвинителен акт много престъпления, за които се твърди, че са извършени от бивши политически и военни лидери на UCK в градовете Сухарека и Гилан.

Тачи и другите трима обвиняеми са обвинени в убийство, изтезания, нечовешко отношение и незаконни арести.

Според обвинението членове на УЧК са извършили престъпленията, като са лишавали от свобода най-малко 12 души в Будакова и Семетище без съдебен процес между 4 юли 1998 г. и 29 април 1999 г.

Първият обвинителен акт срещу Тачи и останалите трима обвиняеми беше одобрен на 26 октомври 2020 г.

Подсъдимите са задържани в Хага от 2020 г.