Хасковско дете изуми България

Второкласничката Вики е прочела... 552 книги за 1 година

Актуални новини
12:39 - 01 Юни 2023
2453
Хасковско дете изуми България

Второкласничка от Хасково е успяла да прочете 552 книги - повече от една на ден - през миналата година и получи наградата "Читател на годината" от регионалната библиотека в града, съобщава Нова тв.

Виктория Байрактарова научава буквите малко преди да започне училище в първи клас. Идва в библиотеката всяка седмица и за година на картона ѝ са записани 552 заглавия.

„Мама ми чете всяка вечер по една книжка и аз, когато се научих, и аз започнах да чета. Първо, като се прибера от училище си пиша домашните, и след това чета книжки”, споделя момичето. Сред любимите книги на Виктория са приказките и приключенските разкази като този за смелото коте Мили. Често обаче чете и образователна литература, както и чисто женски книги.

Още докато е била бебе, майката на Виктория ѝ чете приказки всяка вечер.

„Когато беше на 2, като я заведохме да си избере подарък. От всички играчки тя избра една книжка. Четенето виждам, че помага много в училище. Второ - човек се възпитава по друг начин, става по-интелигентен, развива се, това те кара да бъдеш и добър. В днешно време това е много важно - да бъдеш добър”, споделя майката Диляна.

Виктория не е единствената, прочела стотици книги за година. „Има много четящи дечица, което е най-добрата тенденция”, казва библиотекарят Ива Радева.