Хазяите по морето: Без цигани и украинци!

Общество
17:30 - 23 Май 2022
12959
Хазяите по морето: Без цигани и украинци!

Масов отказ получават украинските бежанци от българските наемодатели в последните седмици, докато тече финалният срок за местенето им от хотелите, предимно по морето до 31 март. И преди това в големите областни градове обявите за жилища изобилстват от уточнения: "Без цигани и украинци", неясно защо. 

В социалните мрежи за свободните от брокери хазяйски групи за отдаване на имоти се ширят грозни слухове за бежанците - как двама сключвали договори, а след това в апартаментите заживявали по 8-10 души. Подобни инциденти и неприятности за хазяите обаче се наблюдават и при български наематели, при това от години. 

Ето какво разказва зам.-председателката на УС на Фондация "За доброто", отчаяна от българския манталитет: 

"За първи път в живота ми ме е срам, че съм Българка. Казвам го с огромна болка в душата, но много ясно го усещам.

Днес говорих с Валя. Тя е учителка в детския ни център в Музейко от два месеца. Уникален, отговорен, трудолюбив човек, който от началото до сега се държеше и не съм я видяла за секунда да се оплаква. Тя работи. Грижи се за децата си и каза, че много иска да остане в България, защото и харесва.

Днес Валя с леко неудобстово ми каза "Надя, ние харесхме една кваритра , разбрхме се с брокера и на другия ден той ни се обади да каже, че собственика не иска украинци. Видяхме в друг сайт, че квартирата е на по-висока цена, дали това не е причината. Може ли да му се обадите и да попитате и да му обясните, че ние ще платим за три месеца напред, за да е спокоен , че ако тръгнем ще има време да намери други наметали. Дали брокера не ни е излъглал , за това че не искат украинци, сигурно е заради цената. Вие как мислите". 

Валя ми говори на Вие. Валя търси обяснение , защото не вярва , че това е възможно.

Аз преглътнах срама си и и казах истината. С горе долу наведена глава. И срам. Дааааааа.

Валя се разплака. Каза ми с треперащ глас "Получава се така, че аз искам да остана, искам да си плащам, работя, но не мога , защото не ме искат. Няма къде , и няма къде да се върна". 

Мили хора. Всички вие сте държани умишлено необразовани, леко бедни и доста нещастни, за да може лесно да ви манипулира Копейкин и подобни ...... Жал ми е за нас. Но повече ми е жал за вас.

Репортер на Lupa.bg установи и случай, при който на украинци се отдават жилища на двойно по-високи от средните пазарни цени за квадратен метър. Така, например, апартамент в столичен квартал с 2 стаи от 700 лева на месец скача на 1200-1300, в случай, че бежанец иска да го наеме.