Хекимян: Кметът Васил Терзиев носи цялата отговорност за изсичане на дърветата по „Опълченска“

Актуални новини
13:40 - 09 Септември 2024
931
Хекимян: Кметът Васил Терзиев носи цялата отговорност за изсичане на дърветата по „Опълченска“

Кметът Васил Терзиев носи цялата отговорност за изрязването на дърветата по „Опълченска“, това заяви на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) Антон Хекимян от ГЕРБ. "Той еднолично е подписал договора, носи отговорността", допълни Хекимян. 

Днес в СОС се е провело извънредно съвместно заседание на три комисии, на което е имало изслушване на граждани по казуса, свързан с реконструкцията на улица „Опълченска“ в частта между булевардите „Сливница“ и „Тодор Александров“ и изсичането на дърветата.

Миналата седмица започна изсичането, а множество хора излязоха на протест срещу това. „Въпреки че загубихме битката за дърветата, се надяваме, да спечелим войната и тук да не се превърне в магистрала”, посочиха протестиращите. „Засрамете се” скандираха още те. 

Заместник-кметът на София Иван Василев съобщи, че след многобройни срещи с граждани са направили предложение да бъде добавен жив плет, който да раздели пътното платно от тротоарите на ул. „Опълченска". На въпрос за премахването на дърветата, Василев отговори, че 39 дървета ще бъдат премахнати, но на тяхно място ще бъдат засадени 50 дървета по продължението на ул. „Опълченска" и 53 дървета в близост.

 Причината за сечта на дърветата е ремонт на участъка. Проектът предвижда реконструкция на инженерната инфраструктура. Реконструира се канализацията, изграждат се нови тръбни мрежи, канални и водопроводни клонове. Ще бъде обновена електроразпределителната мрежа. Ще бъде направено и преустройство на тролейбусната контактно-кабелна мрежа, както и реконструкция на трамвайния релсов път при кръстовището на ул. „Опълченска“ и ул. "Пиротска“. 

Хекимян обясни пред медиите на брифинг в СОС, че на днешното заседание изключително назидателния тон на Васил Терзиев и Борис Бонев, на гражданите на София са били обещавани различни ремонтни дейности и е имало опити за подкуп. 

"Запушват се устите на хората", заяви Хекимян и поясни, че "явно това ще се вижда вече - арогантно отношение".

„Заместник кметът на София Иван Василев не можа да отговори на нито един въпрос. Той не е експерт по строителството. Заместник-кмет по строителството в София няма. И Василев, и Бобчева, и Бонев се караха на гражданите, които бяха дошли, за да получат отговори“, каза общинският съветник и подчерта, че дърветата са над 70-годишни дървета, както и че гражданите искат проектът да бъде преработен.

"Всичките опити на управляващите Столична община в момента да прехвърлят отговорността за рязането на дървета на "Опълченска" на предишните управляващи - ГЕРБ остават безполодни", посоче още Антон Хекимян.