Хекимян: Половин София е без кметове, къде спи Терзиев?

Днес Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - София град, че районният кмет на "Илинден" Eмил Бpaнчeвcĸи няма да изпълнява функциите си

Шоу
15:13 - 17 Юли 2024
1975
Хекимян: Половин София е без кметове, къде спи Терзиев?

Вече два столични района - "Илинден" и "Оборище" - са без действащи районни кметове, и Столичната община и "Спаси София" не правят нищо по въпроса, обявиха на брифинг от ГЕРБ-София днес.

"Знаете решението на Общинската избирателна комисия в София. Тя спази закона и прекрати правомощята на Емил Баранчевски (кмет на "Илинден" - б.р.). Това се случи преди един месец. Никаква реакция от Васил Терзиев, никаква реакция и от Борис Бонев. От една седмица в същото ситуация е и район "Оборище". Един месец районът е блокиран, гражданските сигнали са блокирани, работа на администрацията също е блокирана", обяви общинският съветник от ГЕРБ Антон Хекимян.

Днес Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - София град, че районният кмет на "Илинден" Eмил Бpaнчeвcĸи няма да изпълнява функциите си, докато не се изясни дали е нарушил закона. На 21 юни софийската ОИК прекрати предсрочно пълномощията му, тъй като има участие в британско търговско дружество. Самият Бранчевски обяви, че peгиcтpaциятa във Beлиĸoбpитaния e направена не от него, а с откраднати лични данни, и обжалва решението на ОИК.

Днес адвокатите на Бранчевски са получили съобщение от Великобритания, че името му е отписано от регистъра за участие във фирми, защото са установили, че той не е давал съгласие за това.

В подобна ситуация е и кметът на "Оборище" Георги Кузмов - в началото на този месец ОИК отстрани и него, защото продължава да е съдружник в търговски дружества. 

От ГЕРБ-СДС днес подчертаха, че кметът Васил Терзиев и "Спаси София", чийто кандидат е Бранчевски, не вършат нищо вече месец - въпреки че законът изисква когато пълномощията на кмет са отстанени предсроно, СОС да избере временно изпълняващ длъжността до нови избори.

"Ние не видяхме доклад, който да е внесен от Терезиев или от Бонев", добави Хекимян.

Хората на Борисов в София отбелязват още, че се бавят ремонти на улици и детски градини, заплатите на администрацията, планирани дейности, саниране и др.

Час по-късно от ПП-ДБ-СС обориха тезата на ГЕРБ. Юристът и общински съветник Христо Копаранов подчерта, че делото е било за това дали Бранчевски може да продължи да изпълнява функциите си - а не окончателно дали ще остане на поста.