Хеликоптер на пакистанската армия издирва Скатов

Топ
12:10 - 05 Февруари 2021
3934
Хеликоптер на пакистанската армия издирва Скатов

Хеликоптер издирва алпиниста Атанас Скатов, който е паднал на място, на което няма как да достигне спасителен екип, съобщиха от пакистанската фирма, организирала експедицията.

Започна спасителна операция с хеликоптер за падналия в подножието на К2 български алпинист Атанас Скатов, информира Alpine Adventure Guides.

В Туитър те съобщават, че е започнала мисия за издирване на няколко изчезнали катерачи. 

Около 11,30 часа българско време от Скарду е полетял военният хеликоптер, който ще направи оглед на района, потвърдиха  от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място.

Катерачът изчезна след неуспешен щурм на връх К2 - втория по височина (8611 м) след Еверест. Според неофициална информация, въжето на Скатов се е скъсало и той е пропаднал сред скалите.

Скатов е паднал при слизането от лагер 3 (7350 метра) към базовия лагер (5000 метра) заради скъсано въже.

Джипиес тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента.

Снощи, от експедицията съобщиха, че Атанас благополучно е пристигнал в Лагер 3 около 18,30 ч. местно време. "Надяваме се прозореца, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време).

За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред.", съобщиха организаторите.