Хеликоптери и водолази дирят още кока край Шабла (ОБЗОР)

Крими
15:49 - 10 Април 2019
2533
Хеликоптери и водолази дирят още кока край Шабла (ОБЗОР)

В морето е възможно да бъде открит още кокаин, след като вчера вечерта, южно от нос Шабла, граничари заловиха контрабанда от 169 килограма наркотик, съобщи главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на пресконференция в Каварна. По думите му миналата вечер са открити шест сака със специфично сгънати пакети с кокаин, привързани с въжета към спасителни жилетки.

От морето са извадени още няколко спасителни жилетки, но без сакове, които се издирват. Жилетките били обвити с около 6 сака със специфично сгънати пакети, които са извадени на брега. Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. Всеки чувал е около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета, уточниха от МВР.


Действията в района продължават и на място е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове по море. На ГКПП - Балчик и Варна са проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега.

Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера, хеликоптери на Гранична полиция и Министерството на отбраната облитат района. Съсредоточени са и полицейски сили от Добрич и сили на жандармерията. В акцията по установяване на цялото количество наркотик ще се включат и водолази, ако метеорологичните условия позволяват.

От МВР апелират, ако граждани забележат съмнителни пакети по крайбрежието, веднага да се обадят на телефон 112 или в най-близкото РПУ.

Според главния секретар на силовото ведомство Ивайло Иванов откритият кокаин е с висока чистота - над 90 на сто, субстанцията е опасна и не може директно да се използва. Над 70 милиона лева – толкова е щяла да бъде печалбата от открития кокаин, ако той е бил разпространяван в България, стана ясно още от думите на директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

„На едро в България килограм кокаин струва 80 000 лв. Тези 169 кг са на стойност 13 600 000 лв. На дребно един грам от този наркотик е 140 лв. В такава концентрация наркотичното вещество не се пуска на пазара, а се размесва 1:3, т.е. такава субстанция на уличния пазар би се разпространила за 71 400 000 лв.”, уточни шефът на антимафиотите.


Предполага се, че пратката е част от международен трафик от Южна Америка, но дали получателите са в България или в Румъния, където по Черноморското крайбрежие също бе открит кокаин, не може да се каже. На по-късен етап ще стане ясно дали в схемата са замесени българи. 

Спиридонов определи откриването на кокаина като емблематичен случай на сътрудничество между силовите структури на България и Румъния.

Досъдебното производство за контрабандата на кокаин се води от Окръжната прокуратура в Добрич. От държавното обвинение посочиха, че контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък. Предвиденото наказание за това престъпление е от 15 до 20 години „лишаване от свобода” и глоба от 200 000 до 300 000 лева. 

Родните власти са били сигнализирани от румънските, тъй като в румънската част на Дунава и на Черно море за по-малко от месец изплуваха две големи пратки с кокаин –едната 1 тон, другата - 200 кг.