Хеликоптери на руската армия са атакували "Вагнер" край Воронеж

Русия
18:08 - 24 Юни 2023
6436
Хеликоптери на руската армия са атакували "Вагнер" край Воронеж

Хеликоптери на руската армия са открили днес огън по военен конвой на наемниците на "Вагнер" на магистрала М4 край град Воронеж, каза свидетел на събитията пред Ройтерс.

Президентът на Русия Владимир Путин се зарече да смаже бунта, който той сравни с Гражданската война в Русия преди малко повече от век. 

Бойците на частната военна армия „Вагнер“, командвани от Евгений Пригожин, установиха контрол над Ростов на Дон, град с население от над един милион души, намиращ се недалеч от границата с Украйна.

Журналист на Ройтерс съобщава, че военни хеликоптери са открили огън по колона на „Вагнер“ преминала района на град Воронеж, която има в състава си поне един танк. Градът се намира приблизително на половината път от Ростов на Дон до Москва. 

Пригожин, чиято частна армия се сражава в една от най-кървавите битки във войната на Русия срещу Украйна, и който от месеци е във враждебни отношения с руското военно командване, каза че „Вагнер“ са завзели ключовите сгради в Южния военен окръг в Ростов, след влизането на бунтовниците от окупираните украински райони на територията на Русия. 

Жителите на Ростов, който е важен логистичен възел за руската армия за целия период на инвазията в Украйна, правят клипове с мобилните си телефони на „Вагнер“, докато танковете на военната компания заемат позиции. 

В Москва има засилено присъствие на органите по сигурността. Червеният площад е блокиран от метални бариери. 

„Прекомерните амбиции и интереси водят до измяна“, каза Путин в телевизионно обръщение към нацията, сравнявайки бунта с Първата световна война, когато избухва Октомврийската революция и последвалата я Гражданска война, докато руските войски са се сражавали зад граница. 

„Всички тези, които умишлено са тръгнали по пътя на предателството, които предприемат военен метеж, които използват методи на изнудване и тероризъм, неизбежно ще понесат наказанието си, ще отговарят и пред закона и пред народа“, каза още Путин. 

„Президентът прави голяма грешка, говорейки за измяна. Ние сме патриоти, бием се за нашата родина“, каза Пригожин в аудиообъщение. 

„Не искаме страната повече да живее сред корупция и измама“, допълни той. 

В поредица от бързи съобщения през изминалата нощ, Пригожин изиска министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на генералния щаб Валерий Герасимов да се срещнат с него в Ростов. 

Западът следи ситуацията отблизо, предвид ядрения арсенал на Русия. 

Властта на Путин зависи от това дали може да събере достатъчно лоялни войски, който да се бият с бунтовниците, във време когато повечето руски сили са разположени на фронтовата линия в Южна и Източна Украйна. 

Бунтът също така рискува да дезорганизира руските сили, водещи война срещу Украйна, точно когато Киев започна най-решителната си контраофанзива от началото на войната през февруари миналата година. 

„Руската слабост е очевидна. Пълномащабна слабост“, написа украинският президент Володимир Зеленски в социалните медии. 

„Колкото повече Русия държи войските си и наемниците си на наша територия, толкова повече хаос, болка и проблеми ще има самата тя“, каза Зеленски.