Херо Мустафа откри Епископската базилика в Пловдив с "Високи сини планини"

Американският посланик гостува в града под тепетата след руската си колежка Елеонора Митрофанова

Култура
13:35 - 18 Април 2021
3956
Херо Мустафа откри Епископската базилика в Пловдив с "Високи сини планини"

Кметът на Пловдив Здравко Димитров, посланикът на САЩ в България Херо Мустафа, президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър и директорът на Общинския институт "Старинен Пловдив" Богомил Грозев прерязаха заедно лентата и откриха официално Епископската базилика на Филипопол в Пловдив. Нейната реставрация и експинирането на уникалната археология са дело на дългогодишното публично-частно партньорство между Пловдив и фондацията.

"Днес сме тук, в този прекрасен културен институт, където хиляди години преди нас са стъпвали смирено нашите предшественици, гражданите на Филипопол. Базиликата е била изключително красива и представителна", каза в приветствието си кметът на града Здравко Димитров. Той подчерта, че благодарение на дългогодишния труд на археолози и реставратори ние можем да се докоснем отново до нейната красота и величие.

Димитров благодари на всички, които са работили Базиликата да стане част от съвременния Пловдив. Откриваме един забележителен културен център, който несъмнено ще се превърне в новия притегателен център на града ни, каза още кметът, като уточни, че този нелесен проект е започнат от неговия предшественик Иван Тотев.

Кметът на Пловдив благодари и на фондация "Америка за България" за подкрепата и партньорството в този нелек път, който с общината са извървяли заедно от 2015 година досега. Той благодари на всички, докоснали се до проекта, сред които и на епиграфът, четецът на древни книги Николай Шаранков, благодарение на когото днес знаем, че базиликата е била дом на епископа на Филипопол още през IV век.

По време на церемонията Херо Мустафа започна изказването си като цитира на български език част от стихотворението "Високи сини планини" на Младен Исаев и отбеляза, че базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически ползи за Пловдив.

Ден преди това в Пловди бе руският посланик Елеонора Митрофанова, която поднесе цветя на паметниците на Альоша и на първия космонавт Юрий Гагарин. 

Години работихме ръка за ръка и камък по камък, за да дадем нов живот на Епископската базилика, която ще остане за бъдещите поколения, заяви Нанси Шилър.
В началото на церемонията бе излъчен кратък филм за екипа, работил по реставрацията на мозайките и тяхното експониране, а след това програмата продължи с опознавателен тур за официалните лица. Епископската базилика ще бъде отворена за посещение от утре - 19 април.