Херо Мустафа с новина: Пускат директен полет до САЩ това лято

Десислава Банова-Плевнелиева скочи в жанра "интервю", разпита щатската посланичка у нас за живота й на бежанка

Свят
10:08 - 21 Май 2022
5290
Херо Мустафа с новина: Пускат директен полет до САЩ това лято

България и САЩ ще възобновят директните полети след 23 години прекъсване на самолетната линия , съобщи в интервю за Нова телевизия Н. Пр. Херо Мустафа. Щатската посланичка бе интервюирана от доскорошната презентьорка на прогнозата за времето и съпруга на експрезидента Росен Плевнелиев Десислава Банова.

Още вчера Нова телевизия промотира разговора с Мустафа като "ексклузивен". От него стана ясно, че Банова умее да води интервюта на английски език без да се нуждае от преводач, както и че посланичката продължава интензивно да учи български. Тя разкри, че първата дума, която е научила у нас, била "семейство", а най-често ползвала "здравейте" - и към млади, и към възрастни в обръщението си към тях. 

"България е приятел, партньор и съюзник, както и много силен и доверен партньор в НАТО. Това дали България ще реши да изпрати военна техника или не, е решение, което следва да се вземе между България и Украйна. To e суверенно решение на България.

А аз бих искала да се съсредоточа върху позитивното - фактът, че България  изгражда на територията си бойна група на НАТО; фактът, че България прие над 100 000 бежанци; фактът че България подкрепи резолюциите на ООН и санкциите, както и че България се противопоставя на жестокостта, на която сме свидетели, противопоставя се на унищожителните действия на Русия срещу цивилно население и граждански цели, които наблюдаваме", хвали щедро посланик Мустафа действията на кабинета на Кирил Петков. 

За газа от САЩ

"Бих искала да насоча вниманието върху нещо много важно, което споменахте. „Газпром“ едностранно наруши договора си с България. Най-напред „Газпром“ се опита да промени условията на договора си, а след това, когато България се застъпи за себе си, „Газпром“ реши да използва едностранно енергетиката като оръжие. Именно затова години наред работим заедно за диверсификация", отсече Херо Мустафа.

И добави, че действително властта у нас се бори за дългосрочни договори за доставки на втечнен газ от отвъд Океана. 

И САЩ иска бързо разрешаване на спора с РСМ 

Попитана за отношенията между София и Скопие, щатската посланичка обясни, че най-важното е да се води диалог. "А това, което не е полезно, е, ако и двете страни поставят ултиматуми или използват негативна реторика, както и ако политиците от двете страни гледат на това само като на конфликт, спомагащ за собствената им популярност. Това не би било от полза.

Трябва да има истински диалог в опит за намиране на решение за пътя напред. Тази регионална стабилност е важна, защото, ако не са членове на ЕС, се създава вакуум. А когато има вакуум, тези, които не желаят стабилност, ще се възползват от това", смята Мустафа. 

От кюрдска бежанка до назначението от Белия дом 

На въпрос какво би посъветвала украинските бежанци у нас като потомка на бежанци от Иракски Кюрдистан, Херо Мустафа казва:

"Като начало, вярвам, че е важно да сме съпричастни с бежанците, да разберем тежкото положение, в което се намират. Те не са искали да им се случи това, не са искали да напуснат своята страна или живота, който са водели. Били са принудени да го направят. Предвид обстоятелството, че повечето от тях са невинни жени и деца, най-важното, което можем да направим, е да покажем съпричастност, да им покажем, че разбираме тежкото им положение. К

огато със семейството ми напуснахме като бежанци, за нас най-важното беше да останем, целеустремени - никога да не се отказваме от надеждата. Надеждата е толкова важна. Баща ми казваше, че от трудностите понякога се раждат добри неща, така че да бъдат целенасочени и да имат надежда - това бих ги посъветвала". 

И разказа за пътя си до назначенията от Белия дом:

"Когато кацнахме в САЩ, имахме само дрехите на гърба си и надежди и мечти за по-добър живот. Баща ми, мъдър човек, казваше: „Учи усърдно, работи усърдно“. Така и направих. Веднага се съсредоточих върху доброто представяне в училище, започнах да работя на 14 години. Всеки от родителите ми работеше на три места, за да се издържаме.. С гордост мога да заявя, че завърших първа по успех във випуск от 500 души, защото останах целеустремена. Получих стипендия да следвам в колеж и дори по време на следването ми там работех на три места. През цялото време си спомнях какво казваше баща ми: „Учи усърдно, работи усърдно и винаги имай смели мечти“. Поставяш  си амбициозни цели, постигаш ги и след това с целиш още по-нависоко". 

Мустафа разкрива, че обича свободата си в Америка и цени върховенството на закона там. Но не забравя кюрдския си произход.

"Когато се върнах в Ирак като дипломат на САЩ видях около себе си големи надежди за незабавна промяна. Същото виждаме на много места, където населението иска промяна, при това иска промяната да настъпи бързо. Истинската промяна, дългосрочната промяна отнема време. Много е важно да имаме търпение, за да позволим да настъпи тази промяна. Онези, които не искат промяна, ще се опитат да я възпрепятстват, да я блокират, но е важно да останем съсредоточени върху стремежа за по-добър живот", казва още дипломатът от Вашингтон.