Херо Мустафа: Силна съдебна система - най-добрата защита срещу корупцията

САЩ стоят зад санкциите, наложени заради "Магнитски", заяви американският посланик у нас

Свят
20:14 - 22 Януари 2023
2481
Херо Мустафа: Силна съдебна система - най-добрата защита срещу корупцията

Корупцията остава сериозен проблем, бих казала, че най-добрата защита срещу корупцията е силна съдебна власт. Това каза посланикът на САЩ в България Херо Мустафа в интервю за „120 минути“ на Би Ти Ви. Затова е от огромно значение съдебната реформа, добави тя.

Имате в момента в парламента законодателни текстове, които се изискват от Европейския фонд за възстановяване и устойчивост. Част от тези текстове са законопроекти от 2009 г. Има законопроекти, експерти, които са ги преглеждали, дори Европейската комисия и Венецианската комисия са давали препоръки как да бъде реформирана главната прокуратура, коментира Мустафа.

Според нея е време тези съдебни реформи, тези законодателни текстове, „не само да бъдат одобрени, но да бъдат приложени в цялост, а не само избирателно“. Това са важни реформи, необходими, за да се преодолее тази корупция. Знам, че е много важна тема за българските граждани, добави посланикът на САЩ.

По думите ѝ, ако има политическа воля, има и начин. Ако тя липсва, ще получавате оправдания, пречки. Бих казала, че дори този парламент има възможността да приеме тези законодателни текстове, допълни Херо Мустафа.

Относно наложените санкции на български лица по закона „Магнитски“, тя каза, че САЩ стоят зад санкциите, които са наложили. Те са само един способ от много усилия, по които работим заедно в опит да се борим с корупцията, да укрепим върховенството на закона.

Според нея съдебната реформа може да бъде направена само от българи. Истинската реформа ще се случи единствено и само, когато има реформа и изпълнение и в съдебния сектор, и в прокуратурата, посочи тя.

По думите ѝ България е абсолютно надежден съюзник в НАТО. Не само, че България изпрати военна подкрепа на Украйна, но и медицинска помощ, генератори, освен това помага на бежанците, дошли тук, домакин е на бойна група на НАТО, засили ученията и обученията. Гордея се, че сме заедно с вас в този съюз и твърдо вярвам, че България е надежден партньор, коментира Херо Мустафа.