Херувим "долетя" в Света София, крият го зад перде

Новини
19:20 - 27 Ноември 2020
8554
Херувим "долетя" в Света София, крият го зад перде

Лицето на един от четирите ангели херувими, "държащи" кубето на "Света София" в Истанбул, беше разкрито при реставрационните работи, които завършиха преди дни.

Върху него му е имало метална маска, която го е скривала няколко столетия и реставраторите са разкрили 7 слоя боя върху нея. Подобни маски се предполага, че има и върху другите три херувима, които са под свода на бившата катедрала. 

Предстои да се реши въпросът как откритото лице ще бъде скривано по време на молитви в джамията, тъй като според мюсюлманските обичаи не трябва са се виждат каквито и да са образи, припомня "Марица". 

Най-вероятно ще бъде изградена система с подвижно перде, както това е сега и пред другите икони, съществуващи в сградата. То ще закрива образите на светците преди молитвите и после ще бъде отваряно по време на туристическите посещения.
 
Днес беше проведена първата петъчна молитва в джамията след разкриването на лицето на херувима, и преди да е намерено решение на проблема, то беше само затъмнено. 

Тези дни Света София е отново в обсега на медиите в Турция, тъй като бяха приключени дългогодишните реставрационни работи по кубето на сградата и беше демонтирано огромното скеле, което беше там цели 17 години. Така отново се разкри величието и простора в основната част на бившата катедрала, превърната тази година отново на джамия. 

Турският министър на културата и туризма съобщи след питане от парламента на Турция, че ЮНЕСКО, органът на ООН, който защитава значими културни и религиозни обекти, "не е притеснен" от превръщането на бившата катедрала в джамия. 

Света София беше превърната отново в джамия през юли, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за отмяна на статута ѝ на музей. 

Министър Мехмет Нури Ерсой  каза „Гърция се оплака от нас пред ЮНЕСКО", но вицепрезидента на организацията заяви, че техният основен критерий за Света София е тя да бъде отворена за посетители и да бъде защитена. " 

В изявление ЮНЕСКО още през юли 2020 заяви, че е загрижен от преобразуването, дори изпраща екип от експерти в Турция, за да разгледа „потенциалните последици“ от такава драматична промяна в статута на сградата. 

Министър Ерсьой потвърди: „ЮНЕСКО изпрати инспектираща делегация през октомври 2020 г., водена от изтъкнати експерти по културно наследство, за да разгледат подробно потенциалните последици от тази промяна в статута и техните въздействие върху изключителната универсална стойност на сградата.

"Този преглед, който обхваща няколко исторически обекта и по-специално Света София и бившата църква и джамия "Хора", все още продължава. Докладът, за който се говори, не е финализиран и понастоящем не могат да се правят заключения.", допълни министърът. 

Християнският свят реагира остро на преобразуването на Света София, която е място от голямо значение за православните християни.