Хилари "закачила" руската намеса в изборите на Тръмп

Секретен доклад на ЦРУ разкрива плана на Клинтън и Демократическата партия

Актуални новини
16:01 - 12 Октомври 2020
1763
Хилари "закачила" руската намеса в изборите на Тръмп

През 2016 г. ЦРУ е изпратило на ръководството на ФБР секретен доклад от три страници, в който се посочва, че кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Хилари Клинтън е одобрила план, който да „закачи“ вината за „руската намеса" на нейния съперник Доналд Тръмп, съобщава американското издание The Washington Times.

В същото време, както отбелязва вестникът, в много отношения този план е бил необходим, за да се отклони общественото внимание от скандала, свързан с използването на частния пощенски сървър от Клинтън за служебна кореспонденция, пише "Фокус".

Изданието е получило достъп до копие от доклада, изпратен до ФБР на 7 септември 2016 г. - няколко седмици след като бе започнато разследване на предполагаемото тайно споразумение между предизборната централа на Тръмп и Кремъл.

Освен това в една от своите бележки тогавашният директор на ЦРУ Джон Бренън пише, че Клинтън е признала за одобрението си за подобен план.

По-рано директорът на американското национално разузнаване Джон Ратклиф описа съдържанието на доклада в писмо до Конгреса. Междувременно Доналд Тръмп многократно се оплаква, че е жертва на клевета относно предполагаемото му „споразумение“ с Кремъл.

Освен това екипът на Тръмп настоя, че предизборният щаб на Джо Байдън, вицепрезидент през 2016 г., трябва да обясни дали кандидатът за президент има нещо общо със случая.

„Американският народ трябва да знае дали тогавашният вицепрезидент Джо Байдън е знаел за тази конспирация, а също и кога е разбрал за нея", цитира изданието думите на Тим Мерто, говорител на щаба на американския лидер.

В бележката си Бренън се позовава на „източник“, който изглежда е руски гражданин.

„Разговор [задраскано] за обсъждане на решението на кандидата за президент на САЩ Хилари Клинтън да одобри плана за Доналд Тръмп и руските хакери, които възпрепятстват изборите в САЩ, който е необходим, за да се отклони общественото внимание от използването на частен сървър за пощата й", се чете в бележката на ЦРУ.

Освен това на 26 юли Бренън пише, че Клинтън е одобрила „предложение на един от нейните съветници по външна политика да дискредитира Доналд Тръмп, като подклажда скандал за намесата на руската служба за сигурност“.

Въпреки това, по-късно по CNN, бившият директор на ЦРУ обвини Ратклиф, че е разпространил бележката в публичното пространство, за да помогне на президента Тръмп политически. Бренън заяви, че е докладвал по този случай, както и по други въпроси, свързани с „руската намеса“, на тогавашния президент Барак Обама.

В същото време демократът конгресмен Адам Шиф нарече тези данни „руска дезинформация“. Ратклиф обаче е сигурен, че в този случай явно не става дума за дезинформация.

И след като Клинтън е одобрила плана срещу Тръмп, нейният предизборен щаб е получил информация, която поставя настоящия американски лидер в неблагоприятна светлина. Тя касае доказателства за „широкото тайно споразумение“ между Русия и щаба на Тръмп относно „намеса“ в изборите. През март 2019 г. обаче специалният прокурор на САЩ Робърт Мюлер заяви, че не може да потвърди наличието на подобна конспирация.