Хиляди бягат от сигурна смърт във Флорида (ВИДЕО)

Ураганът "Милтън" предизвика огромни задръствания и недостиг на горива

Общество
12:00 - 09 Октомври 2024
9514
Хиляди бягат от сигурна смърт във Флорида (ВИДЕО)

Страх, ужас и паника завладяха жителите на американския щат Флорида след новината, че ураганът "Милтън" отново се е усилил до пета категория. Очаква се той да достигне сушата по западното и централното крайбрежие на Флорида след по-малко от денонощие, съобщи Националният център за ураганите на САЩ, цитиран от Ройтерс.

След предупрежденията на синоптиците и дори на президента Джо Байдън хиляди граждани започнаха евакуация и решиха да напуснат щата, което може да се окаже и единственият шанс за тяхното оцеляване.

Очакваната стихия предизвика огромни задръствания и недостиг на горива. Над 1 милион души получиха заповед за евакуация, преди ураганът да достигне залива на град Тампа,

добавя БТА. Социалните мрежи междувременно се напълниха с десетки снимки и видеа от задръстените пътища.

"Ако решите да останете в някоя от тези зони за евакуация, ще умрете", каза кметът на Тампа Джейн Кастор.

Тя допълни, че "Милтън" ще бъде много по-страшна буря от предишния ураган "Хелийн", който премина през Щатите. Кадри на АП показват и как евакуират пациенти от лечебните заведения, както и кучета и котки.

Ураганът се намира на около 775 км югозападно от Тампа, Флорида с максимални постоянни ветрове със скорост 270 км/ч, съобщи базираният в Маями център. Ден по-рано за необходимост от евакуация предупреди и Джо Байдън.

Американският президент призова хората, на които е било наредено да напуснат, преди ураганът "Милтън" да достигне бреговете на Флорида, да се евакуират "още сега", като заяви, че това е въпрос на живот и смърт.

"Това може да бъде най-тежката буря във Флорида от повече от век, и дай боже, да не е, но в момента изглежда, че е такава", каза Байдън.