Хиляди евакуирани след изригването на вулкан в Индонезия

Свят
13:35 - 02 Януари 2024
1536
Хиляди евакуирани след изригването на вулкан в Индонезия

Повече от 2000 жители са били евакуирани във временни убежища на фона на засилената вулканична активност на вулкан в източната част на Индонезия, съобщи местен служител.

Според Центъра за вулканология и смекчаване на геоложки опасности (PVMBG) планината Левотоби Лаки-Лаки в провинция Източна Нуса Тенгара е изригвала няколко пъти през последните седмици, включително изригване, което е изхвърлило вулканична пепел на 1,5 км над върха.

Агенцията регистрира още едно изригване от Лаки-Лаки, но облаци пепел от вулкана не са наблюдавани, се казва в изявлението.

Вулканичната пепел от последните изригвания е засегнала два подрайона в близост до планината Левотоби Лаки-Лаки, което е накарало повече от 2200 жители да се евакуират във временни убежища, създадени от местните власти, заяви пред АФП Бенедиктус Болибапа Херин, служител на район Източен Флорес.

"Има 1931 евакуирани в подрайона Вулангитанг и 328 евакуирани в подрайона Ил Бура", каза Херин и добави, че броят на евакуираните може да нарасне, тъй като все повече хора търсят спасение от вулкана.

"Поради увеличаването на статута на (вулкана Левотоби Лаки-Лаки), общностите трябва да бъдат преместени в безопасни зони, за да се предвидят нежелани неща."

Пепелта от вулкана наложи и затварянето на летище "Франс Седа", разположено на повече от 80 км от него, от понеделник, съобщи държавната информационна агенция Антара.

Архипелагът в Югоизточна Азия се намира на Тихоокеанския огнен пръстен - зона с интензивна вулканична и сеизмична активност.

Миналия месец планината Марапи, което означава "огнена планина", на остров Суматра изригна и 23 души загинаха.

В Индонезия има близо 130 активни вулкана.