Хиляди излязоха по улиците след р екордната титла на Испания (СНИМКИ)

Каталунци, баски, столичани - всички бяха на върха на щастието

Актуални новини
11:00 - 15 Юли 2024
1998
Хиляди излязоха по улиците след рекордната титла на Испания (СНИМКИ)

Испания пак е европейски шампион след 12 дълги години. Титлата на иберийците е още по-сладка, защото е №4 в историята на шампионатите на континента - постижение, което ги поставя еднолично като №1 в класацията по спечелени трофеи от европейски футболни финали.

В неделя вечер около 15 хиляди испанци на "Олимпиящадион" в Берлин отпразнуваха триумфа на своите любимци, а отвъд милионите, които гледаха мача по телевизията, обратно в Испания хиляди излязоха по улиците след последния сигнал на съдията и победата с 2:1.

Вероятно не е имало място в страната, където през отминалата нощ да не кънтят песните на победата след головете на Нико Уилямс и Микел Оярсабал - играещи за тимове от Баската автономна област, регион, който неведнъж е заявявал, че би се отцепил от Кралство Испания.

Но не и в неделя вечер, когато даже и там отпразнуваха триумфа, който бе с голяма заслуга на две от техните момчета. Уилямс е юноша на Алтетик (Билбао), а Оярсабал на Реал Сосиедад.

Разбира се, най-мащабен купон се завихри в столицата Мадрид, където, в няколко фензони срещата се излъчваше на огромни екрани.

След триумфа, потопил в мъка Англия, испанските фенове се отправиха към площад "Сибелес" - легендарно място, където Реал (Мадрид) отбелязва завоюваните си трофеи.

"Да, да, да! Купата е тук!", пък ехтеше на площад "Колон". Именно там традиционно се празнуват успехите на националния отбор, като и този път няма да е изключение, само героите да си починат поне малко, след като се приберат у дома от Германия.

Естествено радост бе обзела и Каталуня, откъдето е младата звезда Ламин Ямал. 17-годишният младок е израснал в градчето Матаро, където също улиците бяха пълни с празнуващи испанци.