Хиляди излязоха в израелски градове с призив за освобождаване на заложниците

Демонстрации имаше в Йерусалим, Хайфа, Беер Шева и пред личната вила на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Кесария

Свят
10:58 - 11 Август 2024
959
Хиляди излязоха в израелски градове с призив за освобождаване на заложниците

Хиляди хора демонстрираха снощи в редица израелски градове с призив за постигане на споразумение за освобождаване на 115-те заложници, за които се смята, че остават в плен на палестинското ислямистко движение "Хамас" в ивицата Газа.

"Военният натиск върху "Хамас" ще доведе до смъртта на още заложници", предупреди един от ораторите на митинга в Тел Авив, чийто чичо е бил отвлечен при атаката на палестинското ислямистко движение срещу Израел на 7 октомври.

Майката на заложник от своя страна предупреди, че "това е последният ни шанс да постигнем сделка, която ще спаси хора".

Демонстрации имаше също в Йерусалим, Хайфа, Беер Шева и пред личната вила на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Кесария.

Непреките преговори между Израел и "Хамас" за сключване на споразумение за прекратяване на огъня и размяна на заложниците за палестинци, държани в израелски затвори, са водени от месеци с посредничеството на САЩ, Катар и Египет, но досега няма особен напредък поради несъвместимите позиции на двете страни в конфликта.

Убийството на политическия ръководител на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания при израелска атака в иранската столица Техеран в края на миналия месец допълни влоши перспективите за примирие.

В последно време представители на САЩ обаче говорят за известно сближаване на позициите, посочва ДПА. В четвъртък, за първи път от доста време, ще бъде проведен нов кръг от преговорите. Очаква се той да се състои в Кайро или Доха, като делегациите на Израел и "Хамас" няма да седнат на една маса.

По израелски оценки в плен в Газа остават 115 от около 250-те заложници, които бяха взети при атаката, извършена преди повече от 10 месеца. Много от тях обаче може би вече не са между живите, отбелязва ДПА.