Хиляди израелци отново протестираха срещу съдебната реформа

Свят
11:08 - 28 Юли 2023
1155
Хиляди израелци отново протестираха срещу съдебната реформа

Хиляди израелци късно в четвъртък протестираха за поредна вечер Тел Авив срещу одобрението от парламента на ключов компонент в спорния пакет за съдебна реформа на крайно дясното правителство, съобщава АФП.

В понеделник министър-председателят Бенямин Нетаняху и неговите съюзници от коалицията прокараха законопроект в камарата, който според опонентите отваря пътя към по-авторитарно управление.

Законопроектът ограничава клаузата за "разумност", използвана от Върховния съд за отмяна на правителствени решения, които съдиите считат за противоконституционни.

Демонстрантите са развявали израелски знамена и скандирали "Демокрация, демокрация!".

Припомняме, че ден по-рано израелският премиер Бенямин Нетаняху получи удар в социологическите проучвания заради съдебната реформа, с която предизвика най-тежката вътрешна криза в страната. 

Проучвания на два основни израелски новинарски оператора показаха, че ако изборите се проведат сега, броят на местата, контролирани от управляващата коалиция на Нетаняху в 120-местния парламент - Кнесета, ще падне от 64 на 52 или 53.

Местата, държани от партията "Ликуд" на 73-годишния премиер, биха паднали от 32 на 28, според N12 News, и до едва 25, според Reshet 13 в анкетите, публикувани късно във вторник.

Това е първото одобрение на законопроект, който е част от съдебната реформа, необходима според Нетаняху за балансиране на правомощията и спиране на прекомерните намеси на Върховния съд в политиката на правителството.

Критиците казват, че планираната реформа застрашава демократичните принципи на Израел и независимостта на съдилищата и припомнят, че самият Нетаняху е изправен пред дело за корупция.

Съединените щати осъдиха гласуването в Кнесета и призоваха за консенсус, но не намекнаха, че правителството на Нетаняху може да се сблъска с практически последствия, демонстрирайки ограниченията на влиянието на президента Джо Байдън върху дългогодишния десен лидер.

В безпрецедентна обществена политическа реакция хиляди протестиращи излязоха на улиците по време на гласуването в понеделник, лекарите обявиха стачка във вторник, а някои армейски резервисти обявиха, че няма да се явят при повикване.