Хиляди на протест срещу аржентинския президент

Недоволството е заради съкращението на чиновници

Новини
14:47 - 28 Декември 2023
1909
Хиляди на протест срещу аржентинския президент

Хиляди синдикални членове излязоха по улиците на аржентинската столица, за да протестират срещу указа на президента Хавиер Милей, въвеждащ широкообхватна дерегулация и строги мерки за икономии с цел съживяване на борещата се с тежки проблеми икономика на Аржентина.

Профсъюзите поискаха съдът да спре мерките, които отнемат част от механизмите за защита на трудещите се, но съдия отхвърли обжалването им с аргумента, че указът все още не е влязъл в сила. Това ще стане утре.

Аржентинските синдикалисти оспорват правото на Милей, който сам определя себе си като анархокапиталист, борещ се срещу "политическата каста" в Аржентина, да въвежда мерки с извънредни укази. По този начин той заобикаля парламента, където партията му разполага с едва неколцина депутати.

"Не поставяме под съмнение легитимността на президента, но искаме президент, който да спазва разделението на властите", каза Херардо Мартинес, генерален секретар на синдиката на аржентинските строители.

След като встъпи в длъжност на 10 декември след внушителната си изборна победа, Милей обезцени паричната единица на Аржентина с 50 на сто и оряза транспортните и енергийните субсидии; той обяви и че правителството му няма да поднови договорите на над 5000 наскоро наети държавни служители и предложи да бъдат отменени или преработени около 300 закона.

Милей казва, че иска да преобрази аржентинската икономика и да намали държавния сектор, за да реши въпроса с растящата бедност и годишната инфлация, която се очаква да достигне 200 процента до края на годината.