Хиляди на протест срещу мерките и премиера в Словения, има ранени

Свят
10:15 - 16 Септември 2021
2505
Хиляди на протест срещу мерките и премиера в Словения, има ранени

Противници на мерките срещу коронавируса протестираха на Площада на републиката в Любляна, предава телевизия N1. Два часа след началото бяха запалени факти и участници започнаха да ги хвърлят към президентството. Полицията отговори със сълзотворен газ и водни оръдия, продължава телевизията. Има ранени полицаи, след като служители на реда бяха замеряни с камъни, бутилки и пиротехника.

Според полицията участниците са били общо 8000 души, според организаторите - повече (към тях по-късно се присъединиха и футболни запалянковци). Протестиращите имат две основни искания: промяна на действащите мерки и извънредни избори.

Кабинетът на Янез Янша - обвиняван в страната в атаки срещу гражданското общество и медиите - е на власт от година и половина.

В Словения, с население 2 млн. души, вчера бяха обявени 1364 нови случая при 6745 изследвани - 20% от пробите са положителни. Ваксинираните са много повече от тези в България, тъй като напълно имунизирани са 45 на сто, но това далеч не е достатъчно за защита на обществото от регистрирания първо в Индия вариант Делта.