Хиляди посетиха Рожен в Деня на отворените врати

Националната астрономическа обсерватория се радва на интерес от хората

Общество
15:13 - 23 Юни 2024
1926
Хиляди посетиха Рожен в Деня на отворените врати

Хиляди посетители пристигнаха на Рожен днес в Деня на отворените врати на Националната астрономическа обсерватория (НАО). По традиция вратите на НАО–Рожен се отварят на Петдесетница, когато е храмовият празник на параклиса „Света Троица“, намиращ се до входа на кулата с двуметровия телескоп. В параклиса бе отслужен Водосвет и даден курбан за здраве.

Догодина предстои монтиране на апаратура за радиотелескопа, който се планира да бъде доставен в НАО–Рожен. Това ще бъде първият подобен радиотелескоп в Югоизточна Европа, така че минаваме вече и на изследване на небето в радиодиапазона, заяви пред БТА проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия с НАО–Рожен.

Преди много години е решено Денят на отворени врати да се прави на Петдесетница, местните хора почитат празника, посочи проф. Евгени Семков.

Той допълни, че преди десетилетия, при изграждането на Обсерваторията, хората от региона са настоявали за запазване на параклиса и той е останал като символ на духовността.

Ученици, семейства с деца, хора от цялата страна посетиха Роженската обсерватория днес, разглеждайки двуметровия телескоп и възможностите за наблюдения на звездното небе.

Наблюдения с новия 1,5-метров роботизиран телескоп AZ 1500, който бе открит през лятото на 2023 г. в НАО – Рожен, вече са част от научни публикации, съвместно с астрономи от различни държави.

Проф. Семков уточни, че астрономите от Рожен работят с новия телескоп по програми в сътрудничество с колеги от Индия, САЩ, Италия.

За разлика от предишни години, когато астрономите е трябвало да пътуват до Рожен за наблюдения, новата апаратура позволява да се използват данните от наблюденията с роботизирания телескоп. Учените от НАО- Рожен залагат на по-активна наблюдателна програма през летните месеци, когато има повече ясни нощи.

Много сме доволни от качеството на телескопа, техниката се развива бързо и всяка по-нова апаратура е по-добра, коментира проф. Семков. През следващата година се планира монтиране на апаратурата на радиотелескопа, който ще бъде разположен на поляна в съседство на Обсерваторията. Финансирането за доставка на радиотелескопа е осигурено по Пътната карта за научна инфраструктура.