Хиляди посрещнаха Джулая в Бургас

Общество
07:27 - 01 Юли 2020
589
Хиляди посрещнаха Джулая в Бургас

Хиляди посрещнаха Джулай морнинг на бургаския бряг, предава БНТ. Традиционно стотици изпълниха плажа още във вторник вечерта. 11 рок групи свириха на морския бряг и си погрижиха за доброто настроение на публиката. Кулминацията настъпи точно в 5:36 минути тази сутрин, когато първите лъчи на юлското слънце блеснаха под музиката на Юрая Хийп.

Представителят на Община Бургас Димитър Маджаров - организатор на събитието, благодари както на всички ангажирани с охраната и реда, така и на бургазлии и гостите на града за спазването на дистанция и останалите противоепидемични мерки.

Джулай Морнинг или накратко Джулая (по името на известната песен на "Юрая Хийп" от 1971 година "July Morning") е най-традиционният хипи празник в България, възникнал в средата на 80-те години на миналия век. Джулай на английски език означава "юли" и от там "юлско утро".

Въпреки че традицията е свързана с хипи движението в Америка, тя съществува в България и до днес.

На всеки 30 юни срещу 1 юли големи групи хора се събират по цялото Черноморие и на други места в страната, за да посрещнат заедно слънцето, което изгрява над морето.

Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни ритуали. Заради епидемичната обстановка в страната тазгодишната традиция не беше спазена в толкова голям мащаб - например на Камен бряг нямаше организирано събиране, но въпреки това на няколко места в страната имаше подготовка.

Граждани дори организираха национална акция в подкрепа на по-добро опазване на европейската мрежа "Натура 2000" в България. Акцията призовава за позитивни послания от първия юлски изгрев.

Джулая е уникален за България поради естеството на неговото възникване и не се наблюдава в други европейски страни. Твърди се, че е започнал като протест срещу комунистическата власт, изразен в символиката на едноименната песен на "Юрая Хийп".

Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще за първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи-движение в България.