Хиляди протестираха срещу Тръмп (СНИМКИ)

Демонстрантите крещяха, удряха барабани и развяваха плакати

Новини
20:16 - 04 Юни 2019
2039
Хиляди протестираха срещу Тръмп (СНИМКИ)

Хиляди хора се събраха на демонстрации срещу американския президент Доналд Тръмп в центъра на Лондон, но броят им беше много по-малък в сравнение с десетките хиляди, които протестираха срещу неговата визата миналата година, предаде "Ройтерс".

Демонстрантите крещяха, удряха барабани и развяваха плакати в рамките на така наречения "Карнавал на съпротивата" на площад Трафалгар, докато на Даунинг стрийт протичаше разговорът между британския премиер Тереза Мей и Доналд Тръмп.

Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин направи обръщение към събралото се множество, наричайки демонстрацията "живото въплъщение на това какво означава демократично общество". Тръмп е един от най-малко харесваните от британците чуждестранни лидери, като само 21 процента от всички британци имат позитивно мнение за него, а само сред жените процентът спада до 14, сочат данните от проучване на компанията Югав.

Тонът на демонстрацията бе зададен от голяма статуя на Тръмп, който седи върху златна тоалетна чиния с панталони около глезените и пише съобщения в Туитър. На плакатите имаше надписи от рода на "Дръж си малките ръчички далеч от кралицата ни", "Затворете го в Лондонската кула" и "Освободете Мелания!".

Участващата в протестните прояви 64-годишната пенсионирана учителка от Лондон Линда Копълстоун заяви, че е против бездействието на Тръмп по въпроса с климатичните изменения. "Съсипахме планетата. Неговият глас се чува и може да направи нещо по този въпрос, но избира да не го направи", каза Копълстоун.

Демонстрантите често използват креативност и хумор, за да изразят недоволството си по въпроси като ограничаването на репродуктивните права на жените и опасенията, че американските компании могат да навредят на британската здравна система. Броят на събралите се бе доста по-малък от този при първата визита на Тръмп във Великобритания през юли миналата година, но демонстрациите отново бяха белязани от хумор в британски стил.