Хиляди протестираха в Милано за защита на климата

50 000 души настояват за незабавно спиране на всяка нова инфраструктура, свързана с нефт, газ и въглища

Новини
18:27 - 01 Октомври 2021
1172
Хиляди протестираха в Милано за защита на климата

В Милано се състоя протестно шествие срещу климатичните промени организирано от движението „Петъци на бъдещето”. Събитието е продължение на младежкия световен форум в защита на климата, който приключи вчера.

В Милано започна и предварителната конференция на ООН за климата.

Протестът, в който според организаторите са участвали около 50 000 души, обиколи центъра на града. Той  бе ръководен от двете климатични активистки Грета Тунберг и Ванеса Накате от Уганда. „Възможен е един друг свят”, каза Грета Тунберг и обясни, че промените са възможни и наложителни.

Италианската активистка от „Петъци на бъдещето” Мартина Компарели добави, че те искат незабавно спиране на всяка нова инфраструктура свързана с нефт, газ и въглища, на дейности прикриващи негативното въздействие върху околната среда и да се сложи край на интензивно земеделие. Тя уточни, че на предварителната конференция за климата на ООН в Милано няма наблюдатели и представители на движенията за защита на климата. Утре,  срещата по линията на ООН приключва, която обаче ще бъде съпътствана от Глобален марш за климатична справедливост.