Хиляди сърби на протест срещу НАТО и за Русия

Актуални новини
09:09 - 16 Април 2022
3308
Хиляди сърби на протест срещу НАТО и за Русия

Хиляди сърби, развяващи руски и сръбски знамена и носещи портрети на руския президент Владимир Путин, проведоха шествие до руското посолство в Белград в петък, за да протестират срещу опитите на сръбското правителство да се дистанцира от Москва след инвазията в Украйна, съобщава "Ройтерс", цитирана от БТА.

Тълпи от хора, много от които от ултранационалистически организации, се присъединиха към шествието от центъра на града до намиращото се наблизо руско посолство, където изстреляха сигнални ракети и изсвириха химните на Русия и Сърбия, наричайки двете страни братски.

"Дойдох на това шествие, за да подкрепя Русия и да кажа високо и ясно "не" на политиката на властите в Белград, които взеха срамното решение да гласуват против Русия в ООН", казва Младен Обрадович, един от протестиращите.

Протестиращите скандираха "Не на НАТО" и "Сърбите и руснаците са братя", както и лозунги срещу президента Александър Вучич, който спечели президентския на 3 април, а неговата Прогресивна партия получи най-много гласове на парламентарните избори.

Сърбия, която е почти напълно зависима от руския газ и нефт, отказва да наложи санкции срещу Кремъл и запазва редовните си полети до Москва. Въпреки това Белград направи някои символични ходове като жест към Запада и е възможно да последват други.