Хиляди се стекоха около „Св. София“ за сутрешната молитва

Вътре в храма ще бъдат допуснати 500 души, сред които и турският държавен глава

Новини
09:38 - 24 Юли 2020
1498
Хиляди се стекоха около „Св. София“ за сутрешната молитва

Хиляди вярващи се стекоха в района около „Св. София“, където проведоха сутрешната молитва. Въпреки че хора ще бъдат пропускани зад полицейските заграждения часове по-късно, от сутринта стотици хора от цяла Турция чакат за историческата церемония. 

Днес с масова молитва, в която ще участва и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, „Св. София“ ще бъда открита отново като действаща джамия, след като такова решение беше взето от турския президент на 10 юни. Датата е символична, тъй като на днешния ден през 1923 г. е подписан Лозанският договор, ознаменувал победата на силите на Мустафа Кемал Ататюрк срещу чуждите войски в Турция и отменил унизителния за страната Севърски мирен договор след края на Първата световна война.

Обедната петъчна молитва ще бъде водена от главата на Дирекцията по религиозните дела Али Ербаш. Вътре в храма ще бъдат допуснати 500 души, сред които и турският държавен глава. На площада отвън ще се проведе колективна молитва и се очаква огромен брой вярващи. Валията на Истанбул Али Йерликая заяви, че за желаещите ще бъдат обособени 5 зони на открито - 3 за мъже и 2 за жени. Вярващите ще бъдат допускани след 10.00 ч.

Редица пътни артерии в района на Историческия полуостров, където се намира „Св. София“, също бяха затворени. Първата група пътища се блокират за движение от вчера в 20.00 ч., а втората - от 5.00 ч. днес. От Истанбулската голяма община ще осигурят безплатни автобуси, които ще превозващ желаещите от определени точки до местата, до които градският транспорт ще се движи.

Вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети „Св. София“, на която беше поставена табелата ѝ като джамия - „Свещената голяма джамия Аясофия“ (Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi).