Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Украйна
13:54 - 22 Август 2023
2354
Хиляди украински деца са отведени в Беларус

Беларус - верният съюзник на Русия и диктатора Владимир Путин - е транспортирал до територията си хиляди украински деца, включително сираци. Там те са подлагани на прокремълска пропаганда, пише Уолстрийт джърнъл в свой материал.

Изданието цитира публично достъпен документ на беларуското правителство, както и изтекли документи от Руските железници и беларуската компания "Беларускали", финансираща това преместване. Според информацията повече от 2000 деца са били превозени с железопътен транспорт от окупираните от Русия райони в Украйна до Беларус в рамките на споразумение между Москва и Минск.

Видеокадри и снимки от лагера показват деца, които тренират с леко стрелково оръжие, срещат се с руски православни свещеници и гледат предавания, възхваляващи руския президент Путин. Тъжната ирония е, че той е издирван от Международния наказателен съд в Хага именно заради системно и незаконно отвличане на украински деца.

Джърнъл съобщава, че "Беларускали" е похарчила милиони долари, за да доведе 7 групи от по 310 деца в детския лагер "Дубрава" от пролетта на 2022 г. насам.

Ръководителят на руския Национален център за наблюдение на изчезнали и пострадали деца Елена Милская е замесена в принудителното депортиране на украински деца от окупираните земи в Русия от 2018 г. насам. На 21 август руски опозиционни информационни издания съобщиха, че националният център е помогнал за улесняване на принудителното извеждане на деца от окупираната Херсонска област в Крим и след това в Краснодарския край на Русия през октомври 2022 г.

Руското опозиционно информационно издание "Проект" съобщи (цитирано от ISW, Института за изучаване на войната), че Милская е била директор на фондация "Свети Василий Велики" от 2018 г. до 2019 г. Украйна санкционира тази фондация за депортирането на деца от Симферопол, намиращ се на окупирания Крим, в Москва през 2018 г.

Руските окупационни власти продължават насилствено да депортират украински цивилни граждани в Русия под предлог за медицинско лечение. Украинският център за съпротива съобщава, че руски лекари в окупирана Украйна извършват принудителни прегледи на украински местни жители и след това ги изпращат в Русия за "лечение".

Украинският център за съпротива съобщава също, че лекари от Република Кабардино-Балкария, част от състава на Руската федерация, наскоро са пристигнали в Скадовск в окупираната Херсонска област. Руските власти стимулират лекарите от страната да отиват в Украйна, като им предлагат по-високи заплати, отколкото възнагражденията им в Русия.