Хиляди ужилени в интернет по схеми , свързани с COVID-19

Актуални новини
09:23 - 05 Април 2020
4888
Хиляди ужилени в интернет по схеми, свързани с COVID-19

Фалшиви електронни писма от името на Световната здравна организация с препоръки за личната ни безопасност – това е само едно от измамните мобилни приложения, които уж ни предоставят актуална информация за заразените с коронавирус.

В интернет се появиха и фалшиви оферти за ваксини. Как да отсеем истината в това море от лъжи и да не допускаме хакерите да ни мамят? Труден въпрос, на който се опита да отговори експертът по киберсигурност Любомир Тулев в ефира на Нова тв.

„Приложението, което държавата направи за борбата с COVID-19 все още се преглежда от платформите на Google и Apple. Вчера се разрових из платформата на Google и забелязах, че те планират да допускат до онлайн магазина си само легитимни апликации свързани с борбата със заразата, което е много добра мярка“, коментира Тулев.

„Схемите за измама в интернет са много. Често срещани са, когато потребителите са приканени да посетят сайт с повече информация относно нещо. Влизайки в него се активира скрипт, който може да открадне вашите лични данни. Той може да вземи цялата информация, която вие сте ползвал, за да се идентифицирате в различни сайтове“, добави Тулев.

Той съветва да излизаме от самите профили в дадени мрежи (Log out), а не просто да затваряме прозореца на браузъра. По този начин активните сесии не могат да бъдат копирани.