Хиляди в Полша протестираха срещу забраната на абортите

Във Варшава протестиращи се събраха пред Конституционния съд

Свят
11:38 - 28 Януари 2021
1012
Хиляди в Полша протестираха срещу забраната на абортите

Хиляди поляци протестираха снощи срещу съдебно решение, което ефективно забранява абортите в страната, съобщава ДПА.

Спорното решение на конституционния съд на Полша, което предизвика масови улични протести, след като първоначално беше обявено на 22 октомври, влезе изцяло в сила в сряда вечерта, след като беше публикувано в полския официален вестник.

В решението съдът постанови, че абортите, извършени заради необратими вродени дефекти, обхващащи широк спектър от състояния от синдрома на Даун до фатални заболявания, са незаконни съгласно конституцията.

Такива вродени дефекти представляват почти всички от 1 110 законни аборта, извършени през 2019 г. в Полша, страна с 38 млн. души население.

Съобщението за публикуването на решението накара хиляди хора да излязат по улиците на полските градове.

Във Варшава протестиращи се събраха пред Конституционния съд, преди да се отправят към седалището на управляващата консервативна партия "Право и справедливост".

Шестващите демонстранти скандираха лозунги в полза на аборта при поискване и срещу управляващата партия.

Лозунги, включително "Мисля, чувствам, решавам" и "Свобода на избор без терор", бяха написани на плакати, носени от тълпата.

Демонстрации се проведоха в градове в цяла Полша, включително в Катовице, Лодз, Вроцлав и Шчечин. Демонстрациите бяха мирни.

През следващите дни се очакват още протести.

Публикуването на решението беше посрещнато с ожесточени критики от опозиционни политици.

Борис Будка, лидерът на най-голямата опозиционна партия в Полша, центристката "Гражданска платформа", нарече този ход "провокация", целяща да отклони вниманието от неспособността на правителството да се справи с COVID-19 епидемията и програмата за ваксинация.

Марселина Завиша, депутат от партията Левица, настоя, че принуждаването на жените да раждат дете с летални дефекти е равносилно на легализиране на изтезания срещу жени.

Тези коментари бяха повторени от комисаря по правата на човека в страната Адам Боднар.

"Държавата иска допълнително да ограничи правата (на жените) и рискува живота им", написа Боднар в "Туитър".

Понастоящем абортът е законен в Полша само ако бременността заплашва живота и здравето на майката или ако е резултат от забранен акт, като изнасилване или кръвосмешение. През 2019 г. в страната са извършени само няколко десетки такива процедури.