Хиляди здравни работници излизат на протест в Обединеното кралство

Недоволството сред служителите в сектора непрекъснато нараства

Свят
14:36 - 27 Октомври 2022
1521
Хиляди здравни работници излизат на протест в Обединеното кралство

Най-големият британски синдикат заяви, че ще проведе стачка на 350 000 работници в държавната Национална здравна служба (NHS) заради заплащането през зимата, като по този начин подчерта предизвикателствата пред новия министър-председател Риши Сунак при встъпването му в длъжност.

„Унисон”, който според уебсайта си има повече от 1,3 млн. членове, заяви, че най-належащият въпрос за Сунак и неговия министър на здравеопазването Стив Баркли е "без съмнение намирането на решение на многото проблеми, засягащи NHS".

„Националната здравна служба губи опитни кадри със застрашителни темпове. Здравните работници напускат, за да търсят по-добре платена работа, която не се отразява толкова тежко на тях и семействата им", заяви в изявление генералният секретар на Унисон Кристина МакАнеа.

"Ако това продължи, здравната служба никога няма да се справи с изоставането и да лекува милионите хора, които отчаяно очакват помощ."

Недоволството сред служителите в сектора непрекъснато нараства, тъй като заплатите изостават от растящите цени на стоките от първа необходимост - от храната до горивата, което кара работниците от различни сектори да излизат на протест.

Броят на чакащите за започване на лечение пациенти нарасна до рекордните 6,8 млн. в края на юли.

Натоварването на здравната служба е един от неотложните проблеми, наследени от Сунак, който в първата си реч като министър-председател във вторник обеща "по-силна NHS".

Министерството на здравеопазването на правителството не отговори веднага на молбата на Ройтерс за коментар на информацията.

„Унисон”, който провежда гласуването сред работниците от над 250 здравни тръста и бордове в Англия, Уелс и Северна Ирландия, заяви, че стачките "не са неизбежни".

"Правителството трябва да започне да се справя с растящата криза на работната сила с повишаване на заплатите, което да намали инфлацията, и да върне NHS на дългия път към възстановяване", заявиха от профсъюза.