Хинков залага огромно увеличение в парите за спешна помощ

Здравният министър размаха гигантски планове за революционно бюджетиране

Здраве
13:37 - 17 Юли 2023
1583
Хинков залага огромно увеличение в парите за спешна помощ

За 2024 г. в бюджета ще се боря парите за „Спешна помощ“ да са наистина сериозно, съществено увеличени. Това каза здравният министър проф. Христо Хинков в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви и добави, че е хубаво средствата да се увеличат с 15% - 20%, „за да има реформа, съобразена с реалиите в развитите страни, като Франция, Германия, Великобритания, Съединените щати. Системата на парамедиците да бъде развита истински, пожарникарите да бъдат включени във всичко това“, уточни той.

„Ние наследяваме система, която ангажира лекари, обучавани да лекуват дългосрочно, да се занимават със спешни случаи“, посочи министърът и поясни, че след това лекарите нямат обратна връзка дали с диагнозата, която са поставили, са били прави. „Недостатъчно са хората и то, защото младите лекари не се задържат“, заяви проф. Хинков. По думите му самата специалност не е много атрактивна и се различава от медицинската професия, която е изкуство.

„Там реформата тепърва предстои и се надявам да има хора след мен, които да я продължат“, коментира министърът. 

Попитан готов ли е да разреши проблема на протестиращите в „Спешна помощ“ Христо Хинков отговори, че в този бюджет не се предвиждат увеличения. „Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме“, обясни той и допълни, че ако трудът им стане първа категория, те ще могат догодина да искат повече пари.