Хиновски пред Lupa.bg: До няколко години шведско гориво ще може да смени руското в АЕЦ "Козлодуй"

Ако реши, Москва може да ни спре ядреното гориво, но би било неразумно, смята енергетикът

Актуални новини
14:30 - 06 Юли 2022
4481
Хиновски пред Lupa.bg: До няколко години шведско гориво ще може да смени руското в АЕЦ "Козлодуй"

"Не е невъзможно Русия, ако реши, да ни спре доставките на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", но все пак не вярвам това да се случи. Защото това бе означавало повод за несигурност за останалите държави, които работят с руско гориво или които в бъдеще ще искат да работят с него. Няма логика Русия след като намали приходите си като спря газа на няколко държави, да ги намали още като спре горивото", обясни за Luap.bg енергетикът Иван Хиновски.

Не се чувствам компетентен да оценявам и да давам съвети по сложния казус на българоруските дипломатически отношения, добави той. Но все пак напомня, че 100% от доставките на ядрено гориво, резервни части и инженерни услуги за АЕЦ “Козлодуй“ се осигуряват от руски компании, което, въпреки предприетите действия, не може да бъде променено в близките 3-4 години и държавата все пак трябва да има едно на ум, коментира енергетикът.

В момента тече процес по лицензиране на шведско ядрено гориво за централата ни. Но процесът е дълъг и сложен.

Ще отнеме 2-3 години докато това гориво бъде лицензирано и тогава ще можем да разчитаме и на него, каза  Хиновски.

Той е категоричен, че ядрената безопасност трябва да е сред основните ни приоритети. Без АЕЦ“Козлодуй“ мощностният и енергиен баланс на страната ще останат неосигурени, което означава: недостиг на електроенергия
и вероятни ограничения на електроподаването през зимата, спиране на износа с всички последствия за икономиката на страната, повишаване на цената на електроеннергията за бита.