Хиновски пред Lupa.bg: Мораториумът за тока е незаконен, чакат ни тежки последици

Актуални новини
14:23 - 16 Декември 2021
3813
Хиновски пред Lupa.bg: Мораториумът за тока е незаконен, чакат ни тежки последици

Днес стана ясно, че Народното събрание налага мораториум върху цените на тока, парното и водата на нивата от 16 декември 2021 г. Решението е със срок на действие до 31 март 2022 г. Това решение разбуни духовете и постави много въпросителни. Енергетиците у нас са силно притеснени.

"Това е нарушение на основния принцип на разделение на властите и нарушщение на Конституцията. Законодателната власт не може да се намесва в дейността на един независим регулатор. Това е един от принципите на върховенството на закона, за което България ще получи плесници от Европейската комисия", обяви Иван Хиновски, mредседател на Български енергиен и минен форум пред Lupa.bg. 

"Страхувам се това да не се отрази и върху приемането на Плана за устойчивост и развитие, тъй като там има едно основно условие- върховенството на закона. Притеснително е, че хората, които взимат тези решения може да са добри специалисти в своите области, но не разбират от енергетика, те нямат понятие за важни неща. Те трябва да бъдат обучени, трябва им едни курс- що е то енергетика и какви са последствията от грешното й управление", добави енергетикът. 

По думите му може да се въздейства върху цените така че потребителите да не страдат, има начини, просто те не ги знаят. Скоро ще представим изменение на Закона за енергетиката, с което много неща се се праменят и облекчат. Просто ни трябва време, защото досега нямаше парламент, сега работим върху варианти и ще ги предложим, добави той. 

"Така или иначе този мораториум явно ще се приеме, защото те се страхуват, че ако не го приемат, ще отговарят пред избирателите си. Страхуват се, че ще загубят доверие от страна на избирателите. Но последствията от това решение ще са много тежки. Очаквам фалити на топлофикации, прекъсване на тока. Защото ток може да има, но няма да има кой да го пренася. Мрежата е като кръвоносна система. ЧЕЗ като не може да си плати тока на борсата, ще налага ограничение, това е. В ЕК хората ни се чудят, казват ми- "Вие се връщате на нивото от 96-та година", каза още Хиновски.