Хирургът , извадил 1-килограмовия тумор: Оперирах Железния човек

Д-р Емануил Найденов вини здравната система за изпуснатото състояние на болния

Общество
15:13 - 15 Ноември 2019
4056
Хирургът, извадил 1-килограмовия тумор: Оперирах Железния човек

Оперирахме Железния човек. Така неврохирургът д-р Емануил Найденов от УМБАЛ "Св. Иван Рилски" определя мъжа, от чиято глава бе изрязан 1-килограмов тумор в началото на седмицата. Пред Offnews той разказа, че пациентът е бил изключително силен психически, с голямо желание за живот, но коментира, че най-вероятно здравната система в България е виновна за изпуснатото му състояние - при положение, че туморът е растял години наред.

"Вижте колко е останало от мозъка назад. Това е по-голямо от мозъка. Но нека Ви убедя в действителността. Звучи страшно нереално наистина и има въпроси, които възникват покрай този пациент. Когато за първи път дойде на преглед при мен, не можех да повярвам, че съществува такъв човек. Честно казано, бях в комплексен шок. Първо, не можех да си представя, че е в състояние да ходи. Второ, не можех да си представя, че се опитва да говори. Трето, че има толкова сила за борба в себе си. В крайна сметка се касае за доброкачествен тумор според хистологичния резултат, който излезе. Но той не се е появил за месец-два, расъл е в продължение на години. Защо в България има пациент с толкова голям тумор е голяма въпросителна. Дали няма системна грешка в здравеопазването?", пита д-р Найденов.

Според него появата на един такъв пациент е индикатор за някаква грешка в системата. И добавя: "Не е нормално в страна - членка на ЕС да се случва такова нещо. В Индия са описани тумори, последният е рекордьор в световен мащаб с тегло от килограм и 800 г. Да, в някаква глуха индийска провинция това може да се случи. Но това е човек от сравнително интелигентно семейство, който обаче се е доверил на системата и я е слушал, а тя го е изпуснала". 

Неврохирургът разказва още, че единствено столичен офталмолог е обърнал внимание на проблема на пациента, като е заключил, че най-вероятно предварително поставената му диагноза "глаукома" не е вярна и е назначил скенер на главата. Едва тогава се е установил огромният тумор назад от челото. 

Рисковете от оперативната намеса при тези гигантски размери на тумора били огромни - размерът на образуванието е около 960 кубика, като по-голямата част от него е с костна плътност. 

"Не пожелавам на никого да го види как изглежда по време на операцията. Това е тумор, който е изключително труден за отстраняване, изключително твърд, с костна плътност, и изключително кървящ. В рамките на броени минути този човек може да загуби количества кръв, които са несъвместими с живота, ако няма предварителна подготовка. Така че външният изглед е само върхът на айсберга. Същността на тумора е в дълбочина, притискайки мозъка", разяснява медикът-герой. 

Мъжът е постъпил в болницата с отпадналост, намалена концентрация и силно главоболие, придружено от частично ослепяване. 

За себе си неврохирургът казва, че е един обикновен човек, който не би могъл да се справи с такъв проблем без целия екип на болницата, ангажиран с операцията. "В екипа се включи доц. Сираков, който е нашият инвазивен радиолог. Той успя да изолира голяма част от съдовете, които хранят тумора, преди самата операция, така че да се намали кръвозагубата по време на интервенцията. Анестезиологът ни, д-р Падарски, успя да подготви пациента, по време на тази масивна кръвозагуба да овладее потенциалния шок, който можеше да бъде непосредствената причина за смърт. Всички колеги в Нервоинтензивен сектор, всички колеги, които се грижат за този пациент в момента в отделението, всички колеги, които са били дежурни през цялото време са истинската причина да се случи това малко чудо. Отстраняването на тумора е недостатъчно, за да се спаси такъв човек", казва д-р Найденов. 

Пациентът вече го бори на канадска борба, сам си поръчва храна, харесва тригуни и кюфтета и е наясно с датата, опериралия го хирург и кои са близките му. 

Д-р Емануил Найденов е неврохирург, ординатор в Клиниката по неврохирургия при УМБАЛ ,,Св. Иван Рилски” ЕАД. Председател е на Българското дружество по невроонкология. Учредител на Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и фондация "Остани". Автор на множество разработки в областта на диагностиката и лечението на туморите на централната нервна система.