Хитът на пиратките: „Черен дявол“ за 15 лева и „Таен агент“ за 300

Новини
18:01 - 31 Декември 2020
6168
Хитът на пиратките: „Черен дявол“ за 15 лева и „Таен агент“ за 300

Епидемията не попречи на продажбите на пиратки и всякакви  фойерверки за Нова година. Напротив – часове преди настъпването на празника, търговията с пиротехнически екстри тече с пълна пара. Повечето магазини в столицата работят на пълни обороти, а сергиите по пазари, спирки и подлези замръкват, за да обслужат и закъснелите клиенти.

И законните, и незаконни търговци предлагат всевъзможни атрактивни фойерверки, за да примамят любителите на силни усещания в Новогодишната нощ.

Най-обикновените бомбички вървят от 5 до 15-ина лева, като осигуряват на авантюристите около 20-25 изстрела за по-малко от минута. Тези фойерверки вървят и най-много, купуват се предимно от младежи заради достъпната цена.

Всъщност броя на изстрелите и оцветяването на искрите определят и цената на пиратките, обясни продавач в стар магазин за пиротехника, който работи навръх празниците всяка година.

Комплектите с по 25-35 изстрела за около половин минута ще ви струват около 25-28 лева.

Тези с по-голяма бройка обаче, като кутията с пиратки „Алавес“ пък осигурява ефектен звук и наситени цветове, затова и струва около 60 лева. Така наречената игра „Саруманс“ , осигуряваща 132 изстрела, пък става ваша за „скромните“ 200 лева.

Иначе най-обикновените пиратки, с по 5-10 парчета в опаковката,  може да купите и за 7-8 лева, но те гърмят еднократно, нямат цвят, а звукът не е нищо особено.

Най-скъпите бомбички струват и над 200 и 300 лева. С цели 200 изстрела вдига адреналинът комплектът War of king, но той далеч не е най-атрактивният и най-скъпият. Цели 350 лева струва играта Secret agent със 152 изстрела, но пък с повече светлинни и звукови ефекти.

Според търговците, най-опасна и страховита от по-евтините атракции  е играта, наречена „Черен дявол“ – освен че гърми силно, звуковите ефекти са много оригинални и се чуват надалеч,  разказват продавачите. Точно този комплект е любим на тийнейджърите заради силните гърмежи и ярка светлина при активиране.

Тази година, закачливите пиратки „Кючек парти“ и „Факултето дриймс“, които вървяха между 100 и 200 лева  ги няма на пазара. Причината, според търговците, е епидемията, в която шумни партита не се очертават.

Тъй като коронавирусът  няма да попречи на гърмежите от балконите, специалистите предупреждават да се внимава много с пиротехниката, която всяка Нова година праща пациенти в Спешното.   

Най-опасни си остават самоделките, най-често хвърляни като бомбички в бутилки.

Лекарите предупреждават, че те са сред незаконните пиротехнически устройства. С материали за подобен взрив може да се снабди всеки, но тези пиратки са много по-опасни от пиротехническите средства, предлагани в специализираните магазините. След като големите пиратки се взривят, те се разпръскват на много парчета, като всички части могат да наранят човешката кожа, обясняват медиците. Поставени в бутилка, пиротехническите средства стават в пъти по-опасни.

„Стъклото се разпръсква като граната. Дори да се хвърлят само на земята, когато гръмват, те разпръскват всичко на метър около тях“, обясняват спецове по пиротехника.

Що се отнася до небезизвестния коктейл „Молотов”, който често се вкарва в употреба и по протести, при разпръскването на течността, започват да хвърчат стъкла и самата течност може да попадне в очите. В момента на разпръскването, тя вече е горяща. Най-страшно е, ако този, който пуска взрива, неволно наклони шишето. Тогава течността излиза, пламва и се взривява в ръцете му, защото бензинът в затворено пространство вече е бомба, плашат експертите.

Самоделките могат да наранят не само крайниците, но и лицето и очите, включително да спука тъпанчета на ушите и да доведат до ослепяване, намесват се със съвети и лекарите.

Заради високия риск, и търговци, и медици предупреждават да се внимава с пиротехниката, тя да се купува само от специализирани магазини, с разрешение да търгуват , а самоделките да бъдат забравени.