Хизбула: Израел ще си плати за ударите в Ливан

Свят
13:18 - 15 Февруари 2024
1163
Хизбула: Израел ще си плати за ударите в Ливан

Високопоставен служител на "Хизбула" и член на парламента на Ливан Хасан Фадлала каза в четвъртък, че Израел ще бъде изправен пред отмъщение, след като две групи удари срещу Южен Ливан предишния ден убиха 10 цивилни, половината от които деца.

"Врагът (Израел) ще плати цената за тези престъпления", каза Фадлала пред "Ройтерс", попитан за реакцията на мощната, подкрепяна от Иран въоръжена групировка на най-смъртоносния ден за цивилни в Ливан, откакто започнаха военните действия по южната му граница.

"Хизбула" си разменя огън повече от четири месеца с израелската армия в подкрепа на своя палестински съюзник "Хамас", който извърши смъртоносна атака срещу Израел на 7 октомври, която беше посрещната с израелско нападение по суша, въздух и море срещу Газа.

"Хизбула" твърди, че нейните ракети също така възпират Израел от по-широка офанзива срещу Ливан.

Израелските удари в сряда дойдоха, след като обстрел срещу военна база в Северен Израел уби един войник. "Хизбула" не пое отговорност за тази атака.

Фадлала каза, че "Хизбула" има "легитимно право да защитава своя народ и няма да трепне да направи това, което е необходимо, за да го защити" и настоя Израел да спре войната си срещу Газа.

Временният премиер на Ливан Наджиб Микати също инструктира външния министър Абдалах Бу Хабиб да регистрира нова жалба в Съвета за сигурност на ООН относно ударите, които причиниха жертвите в сряда.