Хизбула: Не търсим разширяване на конфликта, но сме готови за война

Свят
17:31 - 04 Юни 2024
2323
Хизбула: Не търсим разширяване на конфликта, но сме готови за война

Ливанското движение "Хизбула" не търси разширяване на конфликта си с Израел, но е готово да води всяка наложена война, заяви заместник- лидерът на организацията във вторник, докато враждебните действия по ливано-израелската граница остават интензивни, предава Ройтерс.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" и Израел разменят огън от осем месеца насам, паралелно с войната в Газа, което поражда опасения, че може да избухне още по-широк конфликт между тежко въоръжените противници.

Насилието, което тлее от месеци, ескалира през последните дни. "Хизбула" обяви във вторник, че е изстреляла ескадра от атакуващи дронове камикадзе към израелска военна база за втори пореден ден, като това е отговор на смъртоносно израелско нападение в Ливан. Сирените звучаха в Северен Израел.

Враждебните действия са най-тежките между Израел и "Хизбула" от войната през 2006 г., като десетки хиляди хора от двете страни на границата бяха принудени да напуснат домовете си.

Заместник-лидерът на "Хизбула" шейх Наим Касем заяви пред Al Jazeera, че решението на групата не е да "разширява войната", но че ще води такава, ако бъде наложена, според новинарско съобщение, излъчено преди интервюто да бъде показано изцяло.

Военният кабинет на Израел трябва да се събере по-късно във вторник, за да обсъди основно северния фронт, заяви израелски официален представител.

Говорителят на израелското правителство Дейвид Менцер заяви във вторник, че боевете на север "не са устойчива реалност". Той каза, че Израел е ангажиран със сигурността на десетките хиляди израелци, които бяха евакуирани от района, и за осигуряване на тяхното връщане по домовете.

"От "Хизбула" зависи дали това може да бъде постигнато чрез дипломатически средства или чрез сила," каза той. "Ние защитаваме тази страна и никой не трябва да се изненадва от нашия отговор."

Амос Хохщайн, старши съветник на президента на САЩ Джо Байдън и част от дипломатическите усилия за деескалация, заяви миналата седмица, че споразумение за сухопътна граница между Израел и Ливан, прилагано на етапи, може да намали конфликта.

Израел многократно е воювал в Ливан. Министърът на образованието Йоав Киш, член на управляващата партия "Ликуд", който не е част от военния кабинет на Израел, заяви пред военното радио в понеделник, че Израел "трябва да влезе във война, за да изтласка "Хизбула" ... отвъд река Литани", която се влива в Средиземно море близо до ливанския град Тир, на 19 км от границата.

Израелските удари са убили около 300 членове на Хизбула от 7 октомври насам, както и около 80 цивилни. Атаките от Ливан към Израел са убили 18 израелски войници и 10 цивилни, според израелската армия.