Хлябът поскъпна с 10%, защо?

Актуални новини
12:42 - 13 Януари 2020
2046
Хлябът поскъпна с 10%, защо?

Хлябът и хлебните поскъпнаха от началото на годината. Увеличението е между 5 и 10%, съобщи Тошко Няголов – председател на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич. Най-голямо е увеличението при пълнозърнестите хлябове, а най-малко – с 5 ст. при най-масовия бял хляб.

Според Няголов причините за поскъпването на хляба са увеличените цени на електроенергията, водата, брашната, както и вдигането на минималната работна заплата.

„Цената на брашната скочи с над 10%. Цените на специалните брашна за закуски, баници и пици скочиха драстично и понеже в област Добрич  нямаме мелници, сме зависими от външни снабдители, от които сме доста отдалечени.

Не знам какви са основанията на мелничарите за вдигане на цената на брашното, но щом тя се покачва, а също цената на тока и водата, на минималната заплата и осигуровките, ние също трябва да реагираме адекватно”, коментира председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите. Той припомни, че цената на хляба не е променяна от близо три години.

В бранша не смятат, че увеличението ще се отрази съществено на покупателната способност на хората. Според  разчетите на хлебопроизводителите увеличението би оскъпило бюджета на едно четиричленно семейство месечно с 3 – 3,50 лв. максимум. „Не би следвало  да е голям проблем,  като имаме предвид, че пушачите всеки ден дават по пет лева за цигари, а с 5 ст. повече за хляб не би следвало да е проблем” – заяви Тошко Няголов.

Той е категоричен, че увеличението на цената на хляба е минимално,  за да влязат производителите в рамките на себестойност, която да не им носи загуби. По думите му печалбата, която формират производителите  е между 2 и 4%.